top of page

Een miljoen slaaptips

Ik kan me niet heugen dat ik ooit een hele nacht heb doorgeslapen. Ik weet nog dat vriendin Janneke en ik vroeger veel bij elkaar sliepen en dat het me telkens weer verbaasde: zij deed haar ogen dicht en weer open en daartussen sliep ze. Boem weg. Boem wakker. 

Ik spookte en draaide ondertussen, licht aan, licht uit, zekerheidsplas... Ik wist niet beter. 

Toen de kinderen klein waren ging het beter met slapen. Logisch: uitgeput van 's nachts huilende kinderen, nieuw werk en het oude stapleven nog in stand houdend was elke seconde in bed een heerlijke luxe. 

Ten tijde van de overgang ging het mis. Ik spookte hele nachten om. Kraakhelder in het hoofd met rusteloze benen. Met als dieptepunt mijn boekpresentatie. Ik had de 2 nachten daarvoor niet geslapen. Huilen en ellende. En toch heb ik een prachtige avond gehad. Dat leerde ik wel: het maakt niet zoveel uit, het leven gaat altijd wel door. En echt niet zo dramatisch als ik in die lange donkere nacht bedacht had.  

Die wetenschap hielp. 



Uit het boek Superslapen leerde ik de term slaapdruk. Slaapdruk zorgt ervoor dat je lichaam wil slapen. en die slaapdruk kun je verhogen door niet oeverloos in je bed te blijven hangen na een nacht niet slapen maar elke dag op hetzelfde tijdstip erin en eruit. Net als geen koffie in de avond, geen alcohol. rust en regelmaat. Dat zorgt allemaal voor een goeie slaapdruk.

En elke avond hetzelfde ritueel helpt ook: geen schermen, weinig prikkels, kopje thee, mooi boek, dansende letters, ogen dicht, bewuste ademhaling (zie hieronder), weg.  

Saai maar waar. En de volgende dag blij. Niks zo kostbaar als een nacht goed slapen. 

 

Volgens het boek Superslapen is elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan dus het allerbelangrijkste. Ook in het weekend. En zorg voor een slaapkamer met rustige kleuren, goed geventileerd en natuurlijk geen TV. Je telefoon op vliegtuigstand als je je bed instapt. En geen vast tapijt want dat heeft een negatieve invloed op je luchtwegen. En hoe donkerder je slaapkamer, hoe beter en vaster je zult slapen.


De kundaliniyoga heeft vele tips over slapen. Handig al die richtlijnen. Misschien heb je er wat aan:

 

  • Eet voordat de zon ondergaat en tenminste 4 uur voordat je gaat slapen. 

  • Was in de avond je voeten met koud water en droog ze af met een ruwe handdoek. En masseer je voeten, bij voorkeur met warme sesamolie. In mijn boek Happy Hart staat een voetmassage op blz. 119, we gaan die ooit eens in de les doen. Bij jezelf. Geen paniek😜.

  • Voor mensen met lang haar: kam of borstel je haar iedere avond 100 slagen. Je brengt zo het elektromagnetische veld van het lichaam in evenwicht. 

  • Drink een glaasje golden milk (recept op blz. 64 in Happy Hart) of een glaasje selderijsap. 🤢

  • Process your day. Vaak is ons hoofd niet rustig als we in ons bed liggen. Neem een moment op de bank met je glaasje golden milk om je dag door te nemen. Een dagboek is zo gek nog niet. Reflecteer op je dag. Bedenk wat je de volgende dag wilt doen en laat dan vandaag, gisteren en morgen los.

  • Etherische oliën: ook zo'n fijn ritueel. Doe wat in een geurbrander of op je kussen.

  • Top 5 rustgevende oliën: 1.Lavendel · 2. Bergamot · 3. Kamille · 4. Scharlei · 5. Wierook

  • Het beste is om op natuurlijke vezels of zelfs een schapenvachtje te slapen. Berenhuid schijnt het allerbeste te zijn haha. 

  • Slaap met je hoofd naar het oosten. En als dat niet lukt dan naar het noorden. 

  • Wil je yoga doen die je kan doen voor je naar bed gaat: Kriya for Achieving Comfortable, Happy Sleep.  De oefeningen stimuleren het navelpunt zodat we “Sukh Nidra” kunnen ervaren, een weldadige nachtrust, zonder vreemde dromen. Je onderbewuste wordt dan lekker opgeschoond.  

  • En de Shabad Kriya, de allerbeste slaapmeditatie die je kan doen voor je naar bed gaat of op een ander moment van de dag. Als je deze meditatie regelmatig beoefent zal je slaap diep en ontspannen zijn en kunnen je zenuwen herstellen. We gaan 'm in de les oefenen.

  • Ademhalingsoefeningen die de nadruk leggen op lang uitademen helpen ook om te gaan slapen. Het liefst met de ujjaji ademhaling op de uitademing. Dat is mijn geheime slaapmiddel. 

  • En natuurlijk de neusademhaling door je linkerneusgat zoals ik je leer in mijn lessen. Heel kort door de bocht: Je linkerneusgat is verbonden met de maan, met rust en koelte en daardoor heen ademen maakt je rustig. ( zie deze blog voor meer uitleg) Ga dus als je gaat slapen altijd op je rechterzij liggen, dan adem je automatisch door je linkerneusgat en ben je sneller weg.

  • Ga lekker vroeg naar bed. Veel yogi's gaan graag vroeg naar bed. En dat heeft een ayurvedische reden die ik in deze blog heb beschreven. Nog één keertje dan: elke tijd is verbonden met een element. De tijd van 18.00-22.00 is kapha-tijd bedoeld om te ontspannen. Daarna, van 22-00-2.00 uur is het pitta-tijd en is de energie actiever en is het lastiger om de slaap te vatten. Hetzelfde geldt voor de ochtend: tussen 2.00-6.00 uur is de sluier tussen hemel en aarde het dunst en dat is de beste tijd om te mediteren. Dus probeer voor 22.00 uur op te slapen en lekker vroeg op te staan. (niet dat mij dit lukt maar het is echt heus een hele goede tip😀).

  • De volgende oefening helpt als je wakker ligt en je denken heel druk is. Probeer het een paar minuten te doen, daarna val je vast in slaap: je ligt op je rug met je benen recht. Voel je hielen op het matras. Adem dan in, strek je tenen en denk Sat. Adem uit, trek je tenen naar je toe en denk Nam. Doe dat 30 minuten.

  • Luister een yoga nidra of een andere ontspanning. Ze staan op de site van Happy Hart.


Nou hier kun je hopelijk wat mee. Als je alle tips hebt opgevolgd ben je sowieso wel heel moe :-). Maar vast een superslaper.



Voor de yogi's van mijn lessen: aanstaande maandag hebben we aandacht voor slaap. We gaan de  shabad kriya leren, we doen een aangepaste kriya for conquering sleep en een lekkere lange uitgebreide bodyscan.

bottom of page