top of page

Keep up! 

Wat heb ik dat vaak gehoord tijdens mijn kundaliniyoga-opleiding. "Kom op, zet door, houd vol, dat brengt je echt iets! "

Tijdens de opleidingsweekenden deden we echt pittige kriya's die veel van je uithoudingsvermogen vroegen waarbij je bijvoorbeeld heel lang je armen boven je hoofd moest houden. Op enig moment in die kriya denk je dan ik moet NU mijn armen laten zakken en daar blijk je dan toch doorheen te kunnen gaan. Dat geeft achteraf een enorm gevoel van ruimte en kracht.


Kundaliniyoga daagt je uit, vraagt discipline en vraagt een mentaliteit van volhouden.

Volhouden is een kracht die we allemaal nodig hebben, maar die vaak op de proef wordt gesteld door de uitdagingen van het leven.  

Want wat je tijdens de yoga ervaart kun je vertalen naar het dagelijks leven. Wanneer het moeilijk wordt, wanneer er tegenslagen zijn wat is dan jouw reactie? En dat is waar Keep Up! in de kundaliniyoga over gaat. Dat je de 'Keep Up Spirit' hebt. Dat wanneer het leven moeilijk is dat je niet opgeeft, maar volhoudt.  

 

De les die ik tijdens de opleiding moest leren was om tijdens de yoga niet op te geven. Als ik dacht dat ik een oefening of meditatie echt niet meer kon volhouden nam mijn hoofd het over: stom, ik kan het niet, wat is het überhaupt een stomme opleiding zeg, laat maar en dan stopte ik.  

Ik heb in de opleiding geleerd dat ik veel meer kan dan ik dacht. Puur door te zijn met wat er is. Gewoon doorgaan, gewoon diep doorademen. Zonder weerstand, het gaat vanzelf voorbij. Hang in there. 

Het volhouden maakte dat ik het effect van de kriya's enorm kon doorvoelen en dat kon vertalen naar mijn dagelijkse leven. In m'n relaties, het tot stand brengen van mijn boek, mijn dagelijkse yoga en het effect daarvan. Het heeft mijn leven rijker en betekenisvoller gemaakt.

 

Er zit wel een dunne scheidslijn tussen discipline en moeten. Discipline vanuit het hart is vrij en levenslustig, vanuit het hoofd wordt het snel een moetje en dat voelt echt anders. 

Steeds voelen met een open hart dus. Dat is de sleutel. 

Want volhouden is niet alleen een daad van overleving, maar een daad van hoop en vertrouwen in de mogelijkheid van een betere toekomst. 

 

In de les van maandag doen we de kriya for Keep Up spirit, een kriya die bedoeld is om je in een positieve vibe te krijgen. Waar het effect van je discipline en inspanning vooral joy en happiness is. 

 

En een meditatie waarin Keep Up wel een belangrijk onderdeel is; de mahan gyhan mudra meditatie. Keep up! geeft in deze meditatie een geweldige ervaring. 

Tot maandag!
 

Kommentarer


bottom of page