top of page

Kundaliniyoga heeft overal richtlijnen voor en zo ook voor seks. Er is een hele handleiding voor hoe elkaar te beminnen en dat is reuzeleuk om eens mee te experimenteren op een regenachtige zaterdag. De grootste leefregel is: seks kan je een goddelijke ervaring geven maar doe het niet te vaak en als je het doet doe het lang, speels en met 100% aandacht.  Logisch toch?

 

Voordat je die goddelijke ervaring kunt bereiken moet je je seksuele batterijen opladen. 

Je moet er zin in hebben en opgeladen zijn zeg maar.  

En dan komt ojas in beeld. 


Wat is ojas. 

Ojas is je vitale levensenergie. Het wordt ook wel beschreven als de vloeistof van het leven en is het meest essentiële voor het behoud van een gezond lichaam. Dit vitale sap is nodig voor een compleet en volwaardig leven. 

 

Kundalini yoga en ojas 

In wezen is ojas een geconcentreerd nutritioneel goedje in je lichaam vergelijkbaar met cerebrospinaal vocht (dat waar je hersenen op functioneren) en de reden waarom in kundaliniyoga  veel kriya’s worden gedaan om vloeistoffen in je lichaam te laten circuleren.  

Ons brein loopt namelijk op ojas. Veel ervan en je kunt alles aan en je voelt je goed. Te weinig en je loopt vast. Kriya’s in kundaliniyoga bewegen de ojas door het lichaam en naar je brein. Denk hier bijvoorbeeld aan de Spinal Flex en de Cat Cow. Dat je ojas toeneemt en naar de juiste plekken stroomt, geeft je dat gevoel dat je je na een les weer herboren voelt. 

 

In de kundaliniyoga ziet men ojas dan ook als een zeer fijn biologisch stofje dat een hoog concentraat van nutriënten en energie levert in je lichaam.  Langdurig uithoudingsvermogen en verjonging zijn dan ook te danken aan ojas. Het geeft je seksuele energie. Levensenergie.

Ojas is een enorm kostbaar goedje dat je niet zo makkelijk bij maakt en ook onderhoud vraagt.  

Te hard werken, ongezonde voeding, over- en onderseksualiteit, weinig rust, trauma, angst, woede en ga zo maar door hebben allemaal een negatief effect op de kwaliteit en hoeveelheid van de ojas in jouw lichaam. 

 

Hoe kun jij je ojas versterken? 

Je kunt ojas bijmaken. Maar niet zo eenvoudig. Het vraagt discipline en toewijding aangezien hier met name een gezond dieet enorm heilzaam voor is.

Yogi Bhajan geeft de volgende formule: 100 bewuste happen gezond biologisch vegan eten produceren 1 druppel bloed en 100 druppels bloed produceren 1 druppel ojas. Oftewel: 10.000 happen goed voedsel voor 1 druppel ojas!!

 

De Ayurveda geeft verschillende aanbevelingen om ojas te versterken: 

  • Voeding: Voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en gemakkelijk te verteren is, zoals ghee (geklaarde boter), melk, dadels, amandelen, en honing, bevorderen ojas. Belangrijk is ook dat je gezonde, biologische voeding neemt die past bij jouw lichaamstype (dosha). 

  • Levensstijl: Regelmatige routines, voldoende slaap, meditatie, yoga, en het vermijden van stressvolle situaties helpen bij het opbouwen van ojas. 

  • Geestelijke Gezondheid: Positief denken, liefde, compassie en het vermijden van negatieve emoties zoals woede en haat worden geacht ojas te versterken. 

 

Twee 'recepten' voor het versterken van je ojas:  

  1. Wel 10 blanke amandelen een nacht in water en doe de noten in een blender met wat melk of water. 

  1. Maak een wandeling in de natuur, het liefst op blote voeten, en verbind je met de pracht van de natuur. 

 

 Pinkstermaandag gaan we een set doen for sexual energy &potency

 En een heerlijke mantrameditatie.

Hari Nam

Sat Nam

Hari Nam Hari

Hari Nam

Sat Nam

Sat Nam

Hari


Dit is een mantra voor het openen van je hart!💚

Tot Pinkstermaandag!

Comments


bottom of page