top of page

Ayurveda welk type ben jij?

In het verleden heb ik eens een ayurvedisch consult gehad van een hele norsige Indische meneer die even mijn pols voelde, zei dat ik vata-pitta was en veel melk moest drinken en doei.. Volgende klant. Dat was stom en niks aan, en dat terwijl ik ayurveda heel boeiend vind. Te meer daar heel veel vanuit de kundaliniyoga ook op de ayurveda is gestoeld. 


Gelukkig ken ik Franca van het Ayurveda Instituut en bij haar heb ik laatst een consult geboekt. 

 

Je kunt ayurveda zien als de moeder der geneeswijzen waarbij het gaat om de kunst van het leven. 

Zijn wij in het westen gewend aan symptoombestrijding, in de ayurvedische leer gaat het erom dat je zorgt dat je systeem in balans is zodat er geen symptomen ontstaan. Met aandacht je leven leven dus, op fysiek, mentaal en zielsniveau. Dat kost meer tijd en aandacht en dat strookt niet erg met onze Westerse consumptiemaatschappij. 

Toch wordt ayurveda populairder. Gelukkig maar. 

 

Oké, let op want het is heel leuk en handig om te weten wat jij voor type je bent en dat heeft Franca als volgt uitgelegd: 

 

Er zijn vijf elementen die de wereld om ons heen en de wereld in ons vormen:  


Ether 

Lucht 

Vuur 

Water  

Aarde 


Deze elementen gaan van licht naar zwaar.

Zet er eens een chakraplaatje naast. Zelfde! Echt, alles is met elkaar verbonden. 

 

Ook ons lichaam bestaat uit deze 5 elementen. En –heel simpel gezegd- heb je ze allemaal in je alleen van het een wat meer dan van het ander.  

Ze zijn allemaal nodig. En dat samenspel van energie van de elementen noem je dosha's. Een soort van constitutietype zeg maar. 

 

In welk type herken jij je? 

 

Het Vata type is als de wind. Snel, vluchtig, boordevol plannen en overlopend van enthousiasme. Mager, druk, beweeglijk, multitaskend, gehaast, kouwelijk en snel pijntjes. 

 

Het Pitta type is als vuur: ontvlambaar, daadkrachtig, besluitvaardig, vol passie, veel inzicht. Normaal postuur, gevoelige huid, moet op tijd eten. 

 

Het Kapha type is als aarde, rustig, vriendelijk, zwaar, serieus en weloverwogen. Het vollere type dat langzaam op gang komt. Houdt van eten maar kan ook makkelijk een maaltijd overslaan. 

 

Herken je je ergens in? Het kan ook zijn dat je een combi bent en in onze Westerse wereld is iedereen sowieso wat meer vata want snel snel, huphup en heel veel prikkels hier. 

 

Weten welk type je bent geeft heel veel inspiratie over hoe te leven. 

Dus doe vooral eens een testje. Dit is een goeie of deze. 


Het principe is als volgt: ben je vata, dan ben je veel lucht. Om niet uit balans te raken is het juist van belang om warm en vochtig te eten. Dus liever havermout dan een cracker. 

Pitta's zijn vuur en voor hen is het niet handig om vuurverhogend voedsel te eten als gember en peper maar juist verkoelende salades, groene groentes, mango dadels, kokos 

En Kapha's hebben juist wat vuur nodig om in balans te blijven. Een kopje gemberthee, maar ook: niet te veel eten, zoveel als je van je handen een kommetje maakt, meer groenten en een kapha mag als enige het ontbijt overslaan. 


En het gaat natuurlijk niet alleen over eten maar over je gehele leefstijl:

Vata is gebaat bij rust, reinheid en regelmaat. Niet te lang reizen, niet te lang op beeldschermen, niet teveel drukte om deze wervelwind in balans te houden.

Voor pitta geldt ook die rust, reinheid en regelmaat, niet te fanatiek sporten, verkoelende wandelingen langs het strand of in het maanlicht en regelmatig ontspannen.

En voor kapha is elke dag beweging goed, afwisseling in je bezigheden, af een toe een detox en vermijd kou en vochtigheid.



Ook leuk: aromatherapie: 

Vata: venkel en basilicum (stabiliteit) 

Pitta: lavendel en roos (rust) 

Kapha: munt en citroen (stimulerend) 

 


En als baby ben je meer kapha (lekker mollig en lekker zijn) 

Als volwassenen pitta (werken, zorgen, vieren) 

En als oudere steeds meer Vata (etherisch, lichter en zachter) 

 

Oh er valt zoveel over te vertellen.

En naast het belang van het weten van je type is het van belang dat je leeft met de ritmes van de natuur: de kosmos, de seizoenen en de dag. Lees hier maar eens de leefstijltips voor de winter. 

 

En dan heb je ook nog ritmes in tijd in de dag: 

 

Kapha-tijd    6.00-10.00 uur 

Pitta-tijd 10.00-14.00 uur 

Vata-tijd 14.00-18.00 uur 

Kapha-tijd 18.00-22.00 uur 

Pitta-tijd 22.00-02.00 uur 

Vata-tijd   2.00-6.00 uur 

 

Elke tijd heeft zijn eigen kwaliteit:  

Kapha-tijd is tijd om te ontspannen, te mediteren en leuke dingen te doen. 

Pitta-tijd is geschikt om te presteren, studeren, hard te werken. 

Vata-tijd is tijd om te bewegen, creatief te zijn en plannen te maken. 

 

Daarom is tussen de middag warm eten geen gek idee want je spijsverteringsvuur is dan op het hoogst. 

En daarom slapen yogi's vaak voor 10 uur. Dat is logisch qua tijd. 

Maar geen paniek als je een laterd bent. We leven hier nu eenmaal in het westen en wat Franca keer op keer benadrukte: het gaat vooral om liefde voor jezelf, om te genieten in bewuste aanwezigheid. 

En om Rust, Reinheid en Regelmaat. Met de hoofdletter R omdat ze nog steeds, of eigenlijk vooral weer- heel belangrijk zijn in onze huidige hectische maatschappij.

 

En wat was ik nou voor type: een volledig pitta-type.

En als ik kijk naar de afgelopen tijd past dat ook wel heel mooi in het plaatje: ik herken veel vuur in me en daar ben ik de afgelopen jaren mee op de loop gegaan. Vuur, heel veel vuur en daarmee heb ik ook heel veel gedaan en in de wereld gezet. En toen was het vuur uit. En nu ben ik heel langzamerhand het vuurtje weer aan het opstoken.  

En hoop ik een bewuste vuurvrouw te worden die haar eigen vuur kan bewaken. 




bottom of page