top of page


Dat je je het vuur uit de sloffen loopt of iemand het vuur na aan de schenen legt, dat je in vuur en vlam staat, met vuur speelt, olie op het vuur gooit, vuur in de ogen hebt, je hand ervoor in het vuur steekt of water en vuur bent..... wat in elk gezegde doorklinkt is passie, drive, actie. 

En dat hoort bij vuur: 

Vuur transformeert, vuur geeft beweging, vuur is prachtig, angstaanjagend, verwarmend en fel.  

Ik vind het fijn om vuurvrouw te zijn. Om bij een vuurtje te zitten en het vuur brandende te houden. 

Ik houd van vuur in mensen. Van beweging, van passie. 

Het vuur in jou. Dat klinkt fijn, dat er iets brandt in jou. Iets wil bewegen. Jouw vonk. Jouw goddelijke vonk.


In de kundaliniyoga gaat het ook regelmatig over vuur.

We werken met de vuurademhaling om energie in beweging te zetten en besteden veel aandacht aan het navelpunt. Een punt net onder je navel waar heel veel (72000) energiebanen samenkomen. Dit navelpunt staat in verband met je derde chakra en gaat over jouw vuur, moed, zelfwaardering en doorzettingsvermogen. 

 

Informatie uit mijn boek Happy Hart over het navelpunt

En vanuit ayurvedisch gezichtspunt hebben we allemaal een spijsverteringvuurtje in ons. Agni. En dat moet je rustig brandende houden, niet te veel, niet te weinig, niet te hard, niet te zacht. Leuk om zo naar je eetpatroon te kijken: Heeft mijn agni hier baat bij? 

 


Onze maatschappij is vol van vuur. We willen het vuur leven en dat is prachtig. Want hoe lekker is beweging, actie en ontwikkeling. Het vuur in je voelen. De hele dag bezig, druk, druk, creëren, verbinden, betekenis geven, veel en vol. 

Teveel vuur zorgt dat je opbrandt. En dan komen we weer bij dat prachtige medicijnwiel uit. Soms is het nodig om even achterover te leunen, te reflecteren en te mijmeren. En misschien zelfs even een stap terug te nemen richting de stilte van de winter voordat je je weer het vuur uit de schenen gaat lopen. 


Het is midwinter en dan begint de natuur te ontwaken en zich voor te bereiden op het vuur van de zomer.

En wij kunnen in de winter ook wel een beetje vuur gebruiken.

Aanstaande maandag daarom een les over vuur. 

We gaan als pranayama natuurlijk de vuurademhaling doen. 3 minuutjes, groots effect. We doen de Nabhi kriya, een klassieker uit de kundaliniyoga en als meditatie doen we een tratakam, lekker staren in het vuur🔥.Fijn weekend, tot maandag!

Commentaires


bottom of page