top of page

5e lichaam: het fysieke lichaam


Mijn padnummer is een 5 en dat heeft me tijdens mijn yoga-opleiding veel inzicht gegeven. Als je als padnummer een 5 hebt dan moet je onderwijzen om zelf het goddelijke te ervaren én om anderen naar een hoger level te brengen, te dienen.

Mensen die me lang kennen weten dat ik vroeger een soort van muurbloem was en niet echt graag in groepen aan het woord was. Maar tijdens de opleiding viel het kwartje: ja dat klopt: ik leer door lesgeven en voel me dan het allerfijnst en zachtst en verbonden met alles.

Ander voorbeeld over wat bij een 5 past: ik was bij een level 2-meditatieweekend maar aan het draaien en worstelen tijdens een hele lange meditatie. Ik zat iedereen in de weg met m'n gezucht. "Volgens mij ben jij een 5" zei een groepsgenoot. Die worstelen altijd met fysiek en discipline. Nou dat herken ik. Maar inmiddels ken ik ook het fijne gevoel van uiteindelijke zelfcontrole.

Het 5e lichaam is dus je fysieke lichaam, je meest herkenbare en zichtbare lichaam.

Die heb je zodat je aan het leven op deze planeet kan deelnemen. Het is je tempel. Echt zo belangrijk! Je bent hier op deze aarde om je pad te lopen, met dit lichaam. Daar heb je het mee te doen. Dus eer die tempel en wees er zuinig op.

In tegenstelling tot veel spirituele tradities is er in de kundaliniyoga altijd veel aandacht voor de eerste drie chakra's. Om je hier op aarde te houden. Zweven kan altijd nog. Wist je dat de engelen jaloers zijn op ons? Omdat wij in ons lichaam de polariteiten ervaren. Geluk en zwaarte, koud en warm, al die zintuigen, wat een gevoel van extacy kan geven. En dat allemaal door het lichaam.

Een sterk fysiek lichaam is de sleutel tot het creëren van een heel en gelukkig leven. Dat is de basis, het allerbelangrijkste. Houden van dat lieve lichaam dus, dat al je hele leven met je mee hobbelt.

Een sterk fysiek lichaam maakt dat je in evenwicht bent maar tegelijkertijd ruimte voor anderen hebt. Als iemand je hulp nodig heeft en je denkt: "Ik ben te moe!", dan ben je uit balans in het 5e lichaam.


Een zwak fysiek lichaam: teveel of te weinig eten, te weinig bewegen, slechte gewoonten of ziekte... het maakt je fysieke lichaam zwakker. En dat maakt vermoeid en egocentrisch omdat je in de survival stand staat. En dat heeft ook weer invloed op de andere 9 lichamen.

Hoe kun je het 5e lichaam versterken?

  • Elke dag oefeningen om prana te laten stromen.

  • Pure en onbewerkte vegetarische voeding.

  • Elke dag activiteiten die jou relaxed maken, weet je wat dat voor activiteiten voor jou zijn?

  • Elke dag (ook overdag) een relaxation, de bodyscan op deze pagina bijvoorbeeld.

  • Bewust timemanagement.

Ach je weet het wel: evenwicht in voeding, evenwicht in beweging, evenwicht in werk, balans met spelen en rust. Niet te lui en niet fanatiek. Lief zijn voor jezelf, aandacht waarmee je je voedt en reinigt, aandacht voor je lichaam, tijd voor je lichaam.

Je kunt ook pas de negen andere lichamen goed en sterk maken als je basis, je tempel sterk is.

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

Nummer 5 gaat over controle over het fysieke lichaam én over onderwijzen, anderen naar een hoger level brengen.

Heb je een 5 als zielenummer?

Het sleutelwoord hier is balans. Zorg dat je de discipline opbrengt om je lichaam in balans te brengen. Pep jezelf op, train je wilskracht.

Heb je een 5 als gavenummer?

Je hebt het vermogen om goed te kunnen onderwijzen, anderen naar een hoger level te brengen.

Heb je een 5 als karmanummer?

Negatief gezien is je karma dat je neigt naar genotszucht en voor jezelf gaan wat je uit balans houdt. Als je je lichaam beheerst zal je de wilskracht hebben om dingen voor elkaar kunnen krijgen.

Heb je een 5 als levenslotnummer?

Je wordt gezien als iemand die zichzelf kan opofferen voor het hogere goed.

Heb je een 5 als padnummer?

In dit leven moet je onderwijzen om je goddelijk te voelen. Je dient een voorbeeld te zijn in wat je onderwijst.


Verder:

De yoga die we in de les gaan doen is de kriya for morning sadhana. Die fijne zachte serie oefeningen doen we ook altijd als we om 5 uur in de ochtend de Sadhana doen. Oh wat was dat toch altijd leuk: de japji luisteren, yoga doen, een uur zingen en dan ontbijten met havermout.

Of misschien gaan we ook wel de kriya Getting the body out of distress doen. Ook een fijne. We zien het wel woensdag.

In ieder geval gaan we een bodyscan doen en de meditation for protection & projection of the heart.Je lichaam is je tempel, hou het puur en schoon zodat je ziel er in kan wonen.

Een weekje groen eten kan enorm helpen!

Liefs,

AgnesComments


bottom of page