top of page

Hadden we het een paar weken geleden over vuurūüĒ• aanstaande maandag hebben we een les over waterūüĆä.¬†

Heel af en toe doe ik een rite of the womb. Een prachtige ceremonie waarbij het heilige water het middelpunt is. Ik kreeg na een rite een keer The Water Blessing Song opgestuurd.  

"We pray for healing, blessings on the rivers, we pray voor healing, blessings on the sea... oh sacred water". Zo mooi

 

Zo kan ik het ook voelen. De grootsheid van water. Heilig water. 

Want alles heeft water nodig om tot leven te komen. Water is de bron van ons leven. Het beweegt, net als wij en zorgt voor beweging. 

Water kan zacht en soepel zijn, strelend en vloeiend. Het kan hard als ijs zijn, heerlijk verkoelend en het kan damp zijn...heet en vluchtig. Water kan een enorme kracht zijn, het spoelt schoon en vindt altijd zijn weg, het stroomt overal door heen. 

 

Water wordt sinds oudsher gezien als de spiegel van onze diepste gevoelens en de kracht die ons verbindt met verandering, emotie en transformatie. 

Water staat voor wijsheid, zachtheid, flexibiliteit en de vrouwelijke energie. Het voedt alles en iedereen.

Wij zijn water.Ik lees dit prachtige boek waarin de van oorsprong Indiaanse wetenschapster vertelt over haar verbinding met de natuur hoe ze die heeft meegekregen en hoe die in haar genen zit.

Ze vertelt over de Onondaga, een inheems Amerikaans volk waar de school de week begint en eindigt met een dankgebed. Een hele lange want ze bedanken alles: Moeder Aarde, de vissen, het voedsel, de medicinale kruiden, de dieren, de vogels, de vier windrichtingen, de zon en de maan en de sterren, de spirits en de Schepper. Dat gebed duurt tijden. Ieder draagt een stukje voor. Soms is er onrust maar uiteindelijk wint de dankbaarheid. Dat heerlijke gevoel van dankbaarheid.

Dit was het dankgebed over water:


We danken alle wateren op aarde voor het lessen van onze dorst, voor het geven van kracht en het koesteren van het leven van alle wezens. We kennen de kracht van water in vele vormen - watervallen en regen, nevelen en stromen, rivieren en zee√ęn, sneeuw en ijs. We zijn dankbaar dat de wateren nog altijd hier zijn en hun verantwoordelijkheid vervullen tegenover de rest van de schepping. Kunnen we afspreken dat water belangrijk is in ons leven en onze gedachten verenigen om het Water te groeten en te danken. Nu zijn onze gedachten √©√©n. (En dan dankte iedereen in stilte het water).


Wat fijn lijkt me dat om dat kinderen mee te geven en zo samen te danken. Dankbaarheid maakt alles mooier. Maar ik dwaal af.


Vanuit yogisch oogpunt zijn de nieren verbonden met het waterelement.

En de thema's die bij de nieren horen zijn vooral angst en trauma.

Yoga doen is een geweldige manier om je op een zachte manier met deze thema's te laten werken. In de kundaliniyoga zijn er oefeningen die specifiek op de nieren werken. Deze yogasets ondersteunen je lichaam om opgeslagen emoties kwijt te raken, de impact van stress te verminderen en helpen je nieren op te laden, te regenereren en te revitaliseren. 

 

De nieren werken als filter om gifstoffen en te veel water uit je lichaam te verwijderen. Ze ontgiften, nog meer dan de lever. De nieren stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen en reguleren onze bloeddruk.  

Net boven onze nieren vinden we de bijnieren en die produceren hormonen die ons helpen met stress om te gaan. Adrenaline is waarschijnlijk het bekendste hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd en is verantwoordelijk voor de 'vecht- of vluchtreacties' in ons lichaam. 

  

De nieren zijn echt de batterijen van je lichaam.  Wanneer we inademen brengen onze longen de lucht naar binnen, en trekken onze nieren prana het lichaam in. De nieren zijn de basis van onze energiepiramide en voorzien ons van enthousiasme en (zelf)motivatie om vooruit te komen in het leven en het najagen van je dromen.  

Te weinig  nierenergie uit zich in piekeren, vermoeidheid, gebrek aan vitaliteit, gebrek aan zelfvertrouwen, angstgevoelens, gespannenheid, vroegtijdige veroudering (grijs haar), laag libido en gehoorproblemen. 

En dat lieve yogi's willen we natuurlijk niet! 


Daarom aanstaande maandag een bekende en lekkere set uit de kundaliniyoga:  for adrenals and kidneys.

Neem een flesje water mee want het is goed om daarna veel te drinken. 


De mantra die verbonden is het het waterelement is deze:

Sat Narayan Wahe Guru,

Hari Narayan Sat Nam

Deze mantra reinigt je, helpt je te relaxen en je over te geven aan een staat van go with the flow. Het maakt je stil als een rimpelloos meer en brengt je naar inner peace.

Leer 'm maar alvast uit je hoofd want maandag gaan we weer lekker chanten.
Comments


bottom of page