top of page

 Het allerergste van de overgang vond ik dat ik –na een slapeloze nacht- voor de klas stond, iets ingewikkelds moest uitleggen en dan een opvlieger kreeg. Zo'n heftige dat het je even zwart voor de ogen wordt. En dan voelde ik de hitte opstijgen, het zweet brak me uit en dan maar doorgaan, wetend dat voor een klas met hormonale pubers het niet veel zin heeft om lekker transparant je gemoedstoestand te delen. 

Oh, de eenzaamheid, het ongemak, het onrecht op dat moment. 

Wat fijn om vriendinnen te hebben en deze dingen te delen. Vriendinnen die maanden 's nachts rondspoken, wanhopig allerhande slaapmiddeltjes proberend, vriendinnen met 20 laagjes kleren want heel heet of heel koud, opstandige vriendinnen die rigoureuze keuzes maken, opeens enorme grenzen stellende vriendinnen. Het is allemaal de overgang. De overgang naar de Crone, de wijze vrouw waarbij het- net als in de pubertijd- heel erg nodig is om voor jezelf te kiezen. En dat gaat niet altijd even smooth. Het helpt om dit leed te delen. 

Ik had de mazzel dat ik in de overgang verliefd werd. Dat maakte dat ik de wereld een stuk rooskleuriger zag, maar ik vroeg me wel eens af hoe dat moest zijn voor vrouwen die het lef hadden om eindelijk voor zichzelf te kiezen en uit bijvoorbeeld dat stomme huwelijk te stappen en dan alleen door die overgang moesten. Ohh vrouwen. Al die dappere doorgaande vrouwen. Mijn hart gaat naar jullie uit. 

Ik ben er inmiddels bijna doorheen. De opvliegers per dag zijn op 1 hand te tellen en ook mijn leven komt wat in rustiger vaarwater. En dat is fijn. Om het medicijnwiel aan te halen: ik beland zo langzamerhand in het westen. Wat meer dromen, terugkijken, reflecteren in de schemering van de dag. Dat voelt fijn. Minder hoeven, sneller tevreden. En dat zou ik tien jaar geleden heel saai gevonden hebben, nu vind ik het fijn.  

 

De kundaliniyoga heeft heel veel yoga specifiek voor vrouwen ontwikkeld en onderkent het belang van vrouwenenergie. Dat vind ik ook zo cool van de yoga die ik geef. Zonder dat het specifiek heel vrouwerig is geniet ik toch van de vrouwenenergie: net wat meer rond, easy, aandacht voor je hart, je buik. 


En natuurlijk heeft de kundaliniyoga ook allerhande tips. Hier komen ze. 

 

The woman's drink 

Allereerst is er een drankje waar je mee kunt starten in de ochtend. Goed voor je lever en je hormoonbalans: 

2 theelepels gembersap 

2 theelepels citroensap 

1 theelepel sesamolie. 

Sip het drankje vol aandacht naar binnen en begin aan je dag. 

 

Wandelen 

Wandel elke dag. Start met 20 minuten en breid uit naar 5 kilometer per dag. Wandelen is eigenlijk een massage voor je organen en het maakt je botten en spieren sterker. 

 

Alternatieve neusademhaling 

De alternatieve neusademhaling is goed voor balans, en dat wil nog wel eens ontbreken in de overgang. 

3 minuutjes groot effect. De alternatieve neusademhaling is de eerste oefening van de Happy Hart Set. Lees het in mijn boek Happy Hart of bekijk de video.

 

Lach! 

Dat is eigenlijk een tip voor ons allemaal want lachen verlaagt spanning en is goed voor je hart. Don't underestimate the power of the laugh! 

Dit filmpje kennen we vast allemaal. Ik kreeg m van vele kanten toegestuurd en het laat mij nog steeds lachen.

 

Als je m'n blogs al wat langer leest heb je inmiddels vast wel door dat alle tips op hetzelfde neerkomen: rust, reinheid en regelmaat. 

Saai maar waar. Ik hoorde het laatst van een ayurvedische arts: rust, reinheid en regelmaat is in deze oververhitte Westerse maatschappij het beste advies wat ik kan geven maar mensen willen er gewoon niet aan! Ze willen een poeder of een pil of een behandeling en dan weer door. 


Nou nog iets anders dat helpt dan: yoga!

En maandag gaan we allemaal goede oefeningen doen voor vrouwen terwijl we naar de Adi Shakti mantra luisteren.

Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo Namo

Sarab Shakti, Sarab Shakti, Sarab Shakti, Namo Namo

Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Namo Namo

Kundalini Mata Shakti, Mata Shakti, Namo Namo


Namo betekent: buigen, ik buig voor.

Ik buig voor de allesomvattende oerkracht, de kundalini, de kracht van de Goddelijke moeder.

Leer maar weer uit je hoofd. Een hoofd vol mantra's kan nooit kwaad.


En we doen een heerlijke meditatie: I am the Grace of God. Een hele goede om 40 dagen te doen want kort maar krachtig.

Allereerst de mantra: I am the grace of God. Ik vertaal deze mantra als: ik ben gezegend door het Universum.

Deze meditatie werkt met de adem: je houdt je adem vast of blijft uitgeademd terwijl de mantra I am the grace of God 10 x gechant wordt.

En vervolgens besteed je aandacht aan je vingers. Want elke vinger is verbonden met een bepaalde kracht. Zie het plaatje hieronder.

Nou dit klinkt vast supervaag. Maandag wordt het duidelijker. Ik beloof het!

Comentários


bottom of page