top of page

Heal yourself!

Healen, ik vind het een mooi woord. Er zit iets zachts in, iets van aandacht geven, heel maken, energieoverdracht. 

Want alles is energie. Als je lichaam, geest en ziel in balans zijn met de energie van het leven dan is er balans, flow, en dat is zo'n heerlijk gevoel. 

En soms stroomt die energie niet lekker en kunnen er blokkades, ophopingen of tekorten van energie ontstaan in je lichaam en die kunnen zich uiten in lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten. 

Dan moet er geheald worden. Dat kan op fysiek niveau wat in de geneeskunde gebeurt: een pil of een pleister of een operatie. En je kunt helen op mentaal niveau, dat doen psychologen en dat is ook mediteren: mastering your mind. Op zielsniveau betekent healen dat je je lichaam, geest en ziel met elkaar in balans brengt en je bewust bent van het grotere geheel waar jij deel van uit maakt.

Healing is vanuit het perspectief van kundaliniyoga iets anders dan curing, genezen. Genezen is het verwijderen van de ziekte. Healen betekent in balans brengen, maar dan kun je nog steeds een ziekte hebben.  

 

Voor mij is de definitie van healing heel breed: alle energie waar je jezelf of de ander bewust mee heelt draagt bij aan meer bewustzijn, meer liefde in de wereld. En dat is wat we nodig hebben. 

Het fijne is dat je ook jezelf kunt healen. Jij weet het allerbeste wat je nodig hebt om heel te worden. Dit vraagt aandacht, tijd om naar binnen te keren. Maar als ik dit zo schrijf klinkt dat healen heel zwaar maar healen is vooral leuk! Voor mij zit het in samen drummen, mediteren, een voetmassage, dagelijks de natuur in, zingen, liefhebben. Wat is het voor jou?

Het resultaat van healen is niet dat je klaar bent. Je kunt je hele leven lang door healen, als het pellen van een ui. Want je loopt een levenspad wat er ongeveer zo uitziet 😊. 

 


Ik hou van praktisch en daarom ben ik zo dol op kundaliniyoga want die heeft heel veel tools om te healen:

 

Ik weet nog dat ik ten tijde van mijn dikke vette huwelijkscrisis de yoga-opleiding deed en dat we op een gegeven moment de healing mantra Ra Ma Da Sa zongen. Die prachtige mantra die zorgt dat de zon, de maan, de aarde en de sterren jou dienen en doet voelen dat we allen één zijn. Ik mocht in het midden liggen terwijl de mantra gezongen werd. Het werkte zo helend. 

 

En de healing hands meditatie. Ik ga 'm jullie maandag leren. Help jezelf of je kinderen vrienden/vriendinnen van hoofdpijn of andere kwaaltjes af. Puur door je aandacht en je handen. En ja, ook jij hebt dat in je. Pure aanwezigheid, Daar gaat het om. 

 

Of je handen op je hart leggen tijdens de yoga als je lekker op je matje zit en je verder niets hoeft. En dan die harte-energie ervaren. 

 

We onderschatten onze eigen helende kracht. Durf maar eens te oefenen in kleine kring. Doe de healing hands meditatie thuis en wees aanwezig bij je partner en breng je aandacht daar waar nodig is: met alleen je aandacht, met je handen of met woorden of een knuffel. Het werkt! 

 

Kundaliniyoga is op zoveel vlakken helend: 

Elke kriya in de kundaliniyoga heeft een helend doel en de ontspanning die we doen zorgt voor verjonging van lichaam en geest. Meditatie brengt helderheid en zelfrealisatie. 

En al die fijne mantra's die door hun toon en vibraties zoveel bijdragen op een niveau waar woorden te kort schieten. 

Als je de discipline kunt opbrengen om een kriya of meditatie 40 dagen te doen merk je pas echt dat je jezelf aan het healen bent. Voor de yogi's in mijn les: als dit je aanspreekt, ik wil je altijd helpen bij het vinden van een geschikte kriya of meditatie voor jou.

 

Aanstaande maandag dus aandacht voor healen. 

We gaan de healing hands meditatie doen en een hele bekende kriya: Getting the body out of distress.  We doen deze regelmatig in de les want het is zo'n fijne kriya om jezelf te healen. Makkelijk, anders dan anders maar o zo fijn.

En dan afsluitend een meditatie met de healing mantra: Ra Ma Da Sa en die mag 4-stemmig als je zin hebt :-)Tot maandag!

 

Comments


bottom of page