top of page

De tien lichamen - Soul body


Volgens de kundaliniyoga heb je niet alleen je fysieke lichaam maar wel 10 lichamen.

En dat is boeminteressant om meer over te weten! Dit zijn ze:


1 Soul body

2 Negative Mind

3 Positive Mind

4 Neutral Mind

5 Physical body

6 Arcline

7 Aura

8 Pranic body

9 Subtle body

10 Radiant body

Elk lichaam heeft zijn eigen functie en kenmerk, kracht en zwakte. Het ene lichaam is niet beter of belangrijker dan het andere, het werkt niet zoals de piramide van Maslow, het werkt mét elkaar.

Over elk lichaam valt van alles te ontdekken en bij dit tien-lichamen- systeem hoort een numerologie: aan de hand van jouw geboortedatum weet je welke nummers (lichamen) jouw kracht en uitdagingen zijn. Hoe leuk. En leerzaam!

Misschien klinkt het nu nog ingewikkeld. We gaan gewoon beginnen. Ik vertel elke aankomende blog over één van de tien lichamen. Verdiep je vooral in deze interessante materie.

Maar voordat we dat gaan doen: ga HIER naartoe voor jouw numerologie. Die wordt in één seconde voor je uitgerekend.

Als je jouw geboortedatum intypt komen er een aantal nummers naar voren.


ZIELENUMMER. Dit nummer stelt de verbinding met je ziel voor. Je innerlijke zelf en je bron van creativiteit.

GAVENUMMER. Dit is je in dit leven gegeven gave. Een kwaliteit of kracht waarop je kunt vertrouwen, die moeiteloos voor je werkt.

KARMANUMMER. Het karma-nummer geeft je relatie met anderen aan. Het geeft de mate van openheid of blokkade aan voor effectieve communicatie met anderen, en benadrukt het belangrijkste gebied van beperking waaraan moet worden gewerkt.

LEVENSLOTNUMMER. Hoe mensen je je zien en wat ze bij je zoeken.

PADNUMMER. Je levenspad, vervulling… Dat wat je te doen hebt in deze wereld.

Als er in één van bovenstaande nummer bij jou een 1 voorkomt correspondeert dat met De Soul Body. Verderop lees je er meer over.


Allereerst wat meer algemene info over het eerste lichaam: The Soul body.

De Soul Body is je ziel, je beste vriend. Het is het goddelijke licht dat in je hart leeft. De verbinding tussen hemel en aarde. Je Soul body verbindt je met het goddelijke en ondersteunt je bij je spirituele ontwikkeling.

De Soul body sterft nooit. Het is oneindig. De Soul body is een stukje energie dat niet kapot gemaakt kan worden, niet dood kan gaan. Samen met je negende lichaam, de Subtle body, reist het voor eeuwig met je mee.

Vanuit yogisch perspectief is je ziel de reden dat je op aarde bent. De ziel wil op aarde een bepaalde ervaring opdoen, lessen leren.

Het is de taak van de Soul Body om je bewust te worden van wie je werkelijk bent en steeds meer een “bezield” leven te leiden. Je passie ontdekken, je hart volgen, weten wat je te doen hebt. Steeds meer bewustzijn, bewust zijn.

Het thema van de Soul Body is hart versus hoofd. Durf je je hart te volgen, te luisteren naar je innerlijke stem? Of zit het ego in de weg – die wil vasthouden aan zekerheden, status en doen wat er van je wordt verwacht. "Being an intellectual" wat in sommige kringen als het hoogste goed wordt gezien, is volgens de kundaliniyoga funest voor je verbinding met je Soulbody. Want zolang je in je hoofd leeft ben je niet in de realiteit. De schoonheid van het leven, hier en nu, dringt niet tot je door, de ervaringen komen niet echt binnen.

Als je je hart en hoofd in balans brengt zal het leven je meer vervulling geven; meer in lijn zijn met je bestemming.


En wat is nou eigenlijk het verschil tussen je hart en je ziel? Je hart wordt we de toegangspoort tot je ziel genoemd. Mooi!

Als je Soul Body sterk is sta jij in je kracht, ben je creatief, vol passie en je hebt een gevoel van richting/bestemming. Je bent intuïtief, stabiel en hebt compassie.

Als je Soul Body niet sterk is vind je het misschien lastig om echt in contact te komen met je passie. Je hebt last van “ja maars” en “wat als” en hebt de neiging de signalen van je lichaam en intuïtie te negeren. De Soul Body heeft een connectie met het eerste chakra. Een fysiek kenmerk van zwakte van dit lichaam is constipatie.

Kijk en dit soort dingen kunnen dus tijdelijk zijn he? Het is niet zo dat je statisch heel sterk altijd verbonden bent met je Soul Body, alles flowt, alles komt, alles gaat dus soms zit je in je kracht en soms niet. Zoals wij allen.

Wat wel fijn is, de kundaliniyoga heeft allerhande tips om die Soulbody krachtiger te maken.

Wat kan je doen om de Soul Body te versterken:

  • Leer om op lange termijn te denken: hoe is dit over 10 week, 10 jaar, 1000 jaar;

  • Oefen in dienstbaar zijn naar anderen, vanuit liefde;

  • Doe creatieve dingen als vorm van zelfexpressie: dans in de kamer met je geliefde, ga creatief tekenen (dit is een leuk boek!) en zing ongegeneerd mee met muziek die jij leuk vindt;

  • Doe oefeningen voor het eerste chakra, oefening 2 en 3 van de Happy Hart set bijvoorbeeld;

  • Of zing mee met mantra’s, met name de Mul Mantra. Dit is een fijne. (En dit is de tekst voor als je mee wilt chanten).

  • Eet lijnzaad voor die constipatie :-)

  • Leg je handen op je hart en voel je hart;

  • Volg je hart!


En weet je? Je emoties zijn de sleutel om je dieper in jezelf te brengen. Aandacht aan besteden dus! Je emoties leiden je naar je Soulbody. Je ervaart je ziel door je hart en je intuïtie.

Die ziel heeft aandacht nodig. Het is eigenlijk heel gek dat dat wat je altijd met je meedraagt zo weinig aandacht krijgt in dit leven. Het ego krijgt veel aandacht omdat ie zo hard schreeuwt. De Soulbody vindt het fijn als dat ego een toontje lager zingt.

Dan de numerologie van de 10 lichamen:

Nummer 1 gaat over twee dingen: BUIGEN VOOR JE HART en CREATIVITEIT.

Heb je een 1 als zielenummer?

In cirkeltjes draaien, vanuit je hoofd ergens uit proberen te komen, misschien herken je dat.

Meditatie, op wat voor manier dan ook (het kan ook dansen, borduren of wandelen zijn) is voor jou de sleutel naar je hart.

Leren te leven vanuit het hart, daar moet je heen.

Heb je een 1 als gavenummer?

Creativiteit is jouw gave. Op wat voor manier dan ook.

En als je op het pad van spiritualiteit zit leef je moeiteloos vanuit je hart

Heb je een 1 als karmanummer?

Het is voor jou gemakkelijk om met je hoofd relaties met anderen aan te gaan.

Jouw les is om die relaties vanuit je hart aan te gaan.

Heb je een 1 als levenslotnummer?

Je bent al vele levens heel creatief geweest. Anderen zien jou als een zeer creatief persoon.

Heb je een 1 als padnummer?

Zet je creativiteit in om je diep vervuld te voelen. En creativiteit is niet per se kunstzinnig bezig zijn. Creativiteit is: anders naar de dingen kijken, buiten de gebaande paden willen lopen, een oplossing kunnen bedenken voor alles.


Verder:

de yoga die we in de les gaan doen voor de Soulbody komt uit dit boek:


Een andere goede set voor het eerste lichaam is de Basic Spine Series. Ook nog een hele gemakkelijke set.


De allerbelangrijkste conclusie: Leef vanuit je hart. Ik heb er een heel leuk boek over geschreven 😀


Liefs

Agnes!


Commentaires


bottom of page