top of page

Dankbaarheid en dienen


Van jongs af ben ik al bezig met de zin van het leven.

Ik weet nog dat ik een jaar of 8 was en –gereformeerd opgevoed- huilend naar mijn moeder toeging omdat het me zo erg leek dat als je in de hemel was dat je daar dan voor eeuwig door moest leven. Dat er nooit een eind aan kwam. En maar zingen daar...🙂

Mijn moeder heeft me geloof ik wel gerustgesteld. En ik ben gelukkig nog steeds hier.

Toen ik wat ouder werd en me losmaakte van de denkbeelden van de gereformeerden heb ik me gek gelezen in boeken over bijna-doodervaringen en stuitte ik op Elisabeth Kubler-Ross. Zij heeft veel gedaan op het gebied van stervensbegeleiding en wat zij opmerkte was dat mensen op hun sterfbed uitkwamen op 2 belangrijke waarden: dankbaarheid en dienen.

Dankbaarheid en dienen.

Die woorden kwamen binnen bij mij.

Ik heb de tekens jaren later op mijn arm laten tatoeëren en de woorden vormen een leidraad in mijn leven. Ik kan beter zeggen: een uitdaging in mijn leven.

Tijdens de teacher training van de Kundalini Yoga wist ik dat ik goed zat. Want dienen/to serve is volgens Yogi Bahjan en de zijnen het hoogste goed:

Door Kundalini Yoga vergroot je je innerlijke kracht, je barst van de energie en creativiteit en om je bewustzijn te verhogen is het het meest logisch om die energie aan anderen te geven. Zonder er iets voor terug te verwachten. Met als doel om anderen op te liften. Om zo uiteindelijk de wereld naar een hoger bewustzijn te tillen.

Seva, heet dat. En de kern is dat de focus niet op jezelf ligt maar op iets of iemand buiten jezelf.

Dat je geeft en niets terug verwacht, geen enkele erkenning.

Ga d'r maar aan staan.

Afgelopen week vertelde ik hierover tijdens de yogales en het woord dienen riep ook weerstand op. En dat snap ik.

Want wie kent niet dat je iets doet om je veilig te voelen, om erkend te worden, om iets gedaan te krijgen, uit hoogmoed....

En dat is de kunst. Om te dienen vanuit het hart. En dan mag je eerst met jezelf aan de slag.

Bewust worden waarom je doet wat je doet en vanuit die heelheid de wereld in.

Ken je het gevoel? Iets voor anderen te kunnen betekenen, hoe fijn is dat?

Beginnen bij jezelf dus. 40 dagen deze oefening dan maar......

Kriya to create self-love


bottom of page