top of page

Oost West Thuis Best


De circle of life...

Dat best leuke liedje van Elton John maar ik bedoel hier het besef dat we niet lineair leven (Zoefff in een rechte lijn naar de dood volgens Hans Teeuwen :-)) maar dat het leven cyclisch is.

Dat alles zich herhaalt en alles weer terug komt...

En dat we (hopelijk) steeds meer wijsheid vergaren, elke cyclus meer...

Bij de poedies hebben we het gehad over deze circle of life: de 4 windrichtingen (geleerd van sjamaanvriendin Alex), die je kunt koppelen aan de dag, seizoenen, de maan, je leven..

Dat je een tijd van Oost hebt: de tijd dat de zon opkomt, dat de dag begint, dat de maan groeit, dat het lente wordt... de tijd dat ideeën ontspruiten, dat er levenslust is, plannen opborrelen, de tijd van aanwas, van groeien. De tijd dat je een kind bent, zin in het leven...

En je hebt de tijd van Zuid: het middaguur, de volle zon, de volle maan, de zomer. De volle wasdom van onze plannen en ideeën. De tijd waarin we werken en leven en kinderen baren en vieren, feesten en genieten.

En dan heb je de tijd van West: de schemering, de herfst, de afnemende maan... De tijd dat je reflecteert en terugkijkt, dat je loslaat, je wat meer in jezelf terugtrekt om te overdenken... De tijd dat je rimpels en grijze haren hebt en je schoonheid van binnen komt..

En de tijd van Noord, de nacht, de winter, de nieuwe maan. De tijd van stilte, van leegte, van helemaal niets. Van licht en donker, de tijd van sterven. Daar waar je eigenlijk niet zijn wilt zijn of juist wel om je volgende cirkel weer te maken.

En die cirkel kun je overal toepassen: op je gehele leven, op je werk, je relatie, je menstruatie, een project, de relatie met je kinderen.....

Dat helpt me. Ik heb het liefst dat het leven altijd licht en leuk is maar kan de laatste jaren beter vertoeven in zwaarte, somberte en leegte omdat ik weet dat het nodig is om te groeien, om een nieuwe cirkel te maken....

Bij de poedies zitten we in een kring om allerhande vrouwenfrutsels en steek ik altijd kaarsjes aan richting oosten, zuiden, westen en noorden.

Volgens het sjamanisme is niets voor niets dus ik vraag ook af en toe: de plek waar jij zit, waarom zit je daar?

Ach, een kleine reflectie lieve mensen, het kan nooit kwaad :-)

Ik zit op dit moment in veel levensgebieden grotendeels op zuid.

Vriendin Agnes vond haar dag gisteren redelijk west.

Waar zit jij?

De mantra die de circle of life vertegenwoordigt is de mantra Sa Ta Na Ma, dat zoiets betekent als Geboorte, Leven, Dood, Wedergeboorte.

Deze mantra wordt gezongen in diverse meditaties, de meest bekende is de Kirtan Kriya, in vele blogjes beschreven.

En aanstaande zondag gaan we deze meditatie een uur met de poedies doen. Om in die meditatie de gehele cirkel, of een deel ervan te ervaren!


bottom of page