top of page

Dieet.....


Was ik een tijdje best dun, nu ben ik een paar kilo te zwaar.

En dat is helemaal niet zo yoga maar het is wel zo.

Ik verlang gewoon af en toe naar onmatigheid (heel veel drop, chips, wijn)

Dat wordt gelukkig wel beter met de jaren. Is het de yoga? Of gewoon het verstrijken der jaren wat rustiger maakt. We zullen het nooit weten…

Wat ik wel weet is dat ik ondanks die onmatigheden af en toe best heel gezond eet.

Veel bonen, noten, fruit, groente, thee..

Maar waar ik nu nog de fout mee in ga: ik eet teveel. Ik metsel mezelf gewoon dicht met al dat gezonde gedoe.

En dat gezond gekweekte gewicht is er nog lastiger af te krijgen, heb ik het idee.

Nou heeft de Kundalini yoga overal een oplossing voor.

En is er veel over voeding te leren binnen de Kundalini Yoga

Superinteressant!

Zo is er bijvoorbeeld het Groene Dieet waarin je uitsluitend groene dingen eet, ter reiniging en ontgifting en voor de energie uit de chlorofyl. (Vorig jaar gedaan bij-Agnes en dit voorjaar weer)

Zo’n groen dieet is een soort van mono-dieet en yogi Bahjan was er gek op.

In ons studieboek staan diverse mono-diëten beschreven. Bijvoorbeeld een dieet waarbij je 15 dagen alleen maar bananen eet, goed tegen drugsverslaving. Of een meloendieet voor 30 dagen om je lever te reinigen…. Maar dit soort gekke diëten mag je alleen maar doen als je een diehard Kundaliniyogi bent….

Het belangrijkst dieet in de Kundalini Yoga is toch wel de kitchari, een uitgebalanceerd recept met mungbonen, rijst, groenten en kruiden.

En om eens helemaal te reinigen zou je die kitchari 40 dagen kunnen eten,

Des ochtends, middags en avonds.

Zoveel je wilt….

Alleen maar kitchari.

Brrr, s ochtends al. Das best pittig.

Maar de voordelen van zo’n monodieet:

Je hoeft niet na te denken over wat je gaat eten en dat geeft wellicht ruimte, je brengt je spijsverteringssysteem tot rust, je ontgift, je reinigt lichaam en geest.

Nou, dat is dan een voornemen voor het nieuwe jaar.

Een paar daagjes kitchari. Twee of drie of misschien wel zeven of twaalf. Doe je mee?

Hier het recept, varieer vooral met kruiden en groenten......

Kicharee

Mungbonen - 1 kopje (150 ml) Rijst - 1 kopje Water - 9 kopjes Groenten (bijv. wortel, biet, courgette) - 6 kopjes Uien - 2, gesnipperd Gember - 1/3 kopje, fijngehakt Knoflook - 8-10 tenen, fijngehakt Kurkuma - 1 theelepel Garam masala - 1 theelepel Zwarte peper - 1/2 theelepel Rode chilipeper - 1 theelepel, gemalen Basilicum - 1 eetlepel Laurierblad - 2 stuks Kardamom - 5 zaaddozen, gebruik alleen de zaden Zout naar smaak

Laat de mungbonen een nacht weken. Spoel de bonen en rijst goed af. Breng het water aan de kook, voeg de mungbonen en de rijst toe, en laat op een middelhoog vuur doorkoken. Was en snijd de groenten. Voeg de groenten toe aan de kokende rijst en bonen. Verwarm olie in een grote koekenpan. Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit lichtbruin op een middelhoog vuur. Voeg de specerijen toe (behalve zout en kruiden). Voeg het geheel na ongeveer 10 minuten toe aan de kokende mungbonen en rijst. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg de kruiden toe. Laat het geheel op een laag vuur doorsudderen tot alle ingrediënten gaar zijn. Roer het geheel regelmatig door. Het geheel hoort een dik, soepachtig geheel te worden, waarin de ingrediënten nauwelijks als zodanig te herkennen zijn. Voor 4-6 personen


bottom of page