top of page

Over nieren en bijnieren en een meditatie


Op dit moment geef ik een serie en die heet Detox and Destress… Óp naar het voorjaar, reinigen opschonen!

We beginnen elke les met de Aerobic Har, een vrolijke hupsige warming-up en daarna doen we sets die allemaal te maken hebben met reinigen en opschonen. Pittige sets, spieren voelen waarvan je het bestaan niet wist… hartstikke goed!

De komende week staat er een set voor de nieren en de bijnieren gepland.

De nieren en bijnieren, verwant met levensvreugde en levensenergie.

Je nieren dienen als een filter voor het verwijderen van gifstoffen en een teveel aan water uit ons lijf. Daarnaast stimuleren ze de productie van rode bloedcellen en reguleren de bloeddruk.

De nieren zijn verbonden met het 2e chakra, het energiecentrum voor verbinding met anderen, emoties en seksualiteit. Verbonden met je vochthuishouding, water, stromen….

De nieren worden in de Chinese geneeskunde gezien als opslagplaats van levensenergie, de energie die je bij geboorte hebt meegekregen en waar je je hele leven mee doet. Als je vroeger (te) veel hebt gefeest en gedrugst en gedronken schijn je later minder energie te hebben. Hmm. Niet grappig. Vooral omdat je het niet kunt aanvullen…

Drugs gebruiken helpt dus niet, en medicijnen als antibiotica, aspirine en ibuprofen ook niet. En zorg dat je veel water drinkt. En van die waterige groenten als komkommer, bleekselderij, groene groente is ook een weldaad voor je nieren.

Je bijnieren zitten bovenop de nieren. Zij produceren hormonen die helpen met stress om te gaan en het groeien van spieren. Je bijnieren maken adrenaline en cortisol aan. Supergoede hormonen want ze geven je alertheid en kracht. In deze drukke tijd maken mensen wel eens teveel en te vaak adrenaline aan om “erbij te blijven”. En das niet zo goed. Het maakt dat je immuunsysteem verzwakt en je bijnieren uitgeput kunnen raken. Dat merk je aan: vermoeidheid en onvermogen om met stress om te gaan. Wat helpt is voeding: bananen, haver paranoten, aardappels en vezels. En al die ongezonde dingen waarvan je nu inmiddels best wel weet wat ongezond is laten staan!

En yoga natuurlijk. Heel veel yoga.

Er zijn verschillende Kundalini Yoga oefeningen en sets voor de nieren en bijnieren:

Camel pose en kat-koe. Spinal flex en andere oefeningen voor de ruggengraat verbetert de doorbloeding en energiedoorstroming van het gebied van de nieren.

We doen de deze week de Stress Set for Adrenals and Kidneys. De meditatie is de Meditation for the lower triangle, helend voor nieren en bijnieren en het onderste deel van de ruggengraat.

Meditation for the lower triangle

Wat deze kriya voor je zal doen.

Deze kriya verlicht problemen in het onderste gedeelte van de ruggengraat. De meditatie heeft ook een helende invloed op de nieren en de bijnieren. Daardoor helpt zij de energie te herstellen, die verloren is gegaan door langdurige stress.

Deze kriya is ook goed voor het hart. Ofschoon er geen speciale manier van ademen is aangegeven, zal de adem vanzelf langer en dieper worden gedurende de meditatie.

Het is belangrijk de armen zo stil mogelijk te houden om volledig profijt te hebben van deze meditatie.

Hoe je deze kriya moet doen.

Zit rechtop in gemakkelijke meditatie houding. Maak de rug lang en recht. Strek de rechterarm vertikaal naast het oor. Strek de linkerarm naar voren 60° van de grond met de palm naar beneden wijzend. Beide handen hebben de vingers gestrekt en de duim op het kussentje onder de pink. Houd de ogen een beetje open. Kijk naar beneden naar de bovenlip. Zorg dat de ellebogen recht zijn.

Strek de armen goed omhoog vanuit de schouders. Doe deze meditatie 11minuten.


bottom of page