top of page

Kundalini Yoga is niet alleen yoga, het is veel meer: it's a lifestyle. Over voeding bijvoorbeeld, daar heeft yoga Bahjan veel over verteld en geschreven. Met elke hap die je eet creëer je je toekomstige zelf, zei die. En zo is het maar net.

Hij kende aan heel veel voedingsmiddelen heilzame eigenschappen toe:

 • Appel: bloedreinigend

 • Bieten: reinigt de lever

 • Selderij: verzacht je zenuwstelsel

 • Kokosnoot: geeft kracht

 • Knoflook: natuurlijk antibioticum

 • Honing: astma, allergieën

 • Limoenen: keel en koorts

 • Mango: menstruatiegedoe

 • Ui: meest helende voedsel

 • Rijst: stimuleert de nieren

 • Sesamzaad: verjongend

Door de Kundalini Yoga heb ik geleerd hoe voedend en reinigend bepaalde voeding en voedingscombinaties kunnen zijn. Ik heb ook geleerd dat je helemaal niet zoveel hoeft te eten en dat je lichaam veel sterker is en veel meer aankan dan je denkt.

Wij kregen tijdens onze opleiding s' ochtends havermout en aan het eind van de dag kitcharee (mungbonen en rijst). We hadden zakken vol noodnootjes op onze kamers maar uiteindelijk was het niet nodig: 2 x per dag eten was meer dan genoeg.

Gezond eten, vasten.... het is van groot belang om je goed te voelen bij de Kundalini yogi's..

Yogi Bahjan ging in de jaren 70 naar Amerika en de Kundalini Yoga sloeg vooral aan bij de hippies: dezelfde Wow-ervaring als drugs! Voor verslaafde hippies had Yogi Bahjan ook een programma: zij kregen hele hete peper/gemberthee en daarna een heet bad: vuiligheid eruit zweten! Daarna wortelbietensap voor de ontgifting en vervolgens yoga en meditatie. En daarna ook weer die kitcharee…..

40 dagen lang... vasten, structuur...om te breken met oude gewoonten...

En gevorderde vasters werd aangeraden om 40 dagen zo ongeveer alleen maar meloen te eten… of tomaten… Tsja,,, je moet er maar zin in hebben.

In de Kundalini yoga zijn vele vormen van vasten. Van alleen maar fruit eten tot een tijd lang dezelfde voedselcombinaties... Vasten werkt reinigend, zowel op fysiek als spiritueel niveau…. En dat vasten is niet voor niets: Je bent je hele leven bezig met het verzamelen en verwerken van voedsel, gedachten en energie. Vaak komt er meer binnen dan je kunt verwerken en dat maakt dat je je zwaar voelt. En daarom zijn reinigen, opschonen, detoxen zulke fijne woorden…. En het voorjaar is een goede tijd daarvoor!

Afgelopen weekend heb ik een workshop gegeven over de groene week. Een detox waarbij je een week lang alleen maar groen fruit en groene groenten eet. Om zo meer chlorofyl in je lichaam te verzamelen wat maakt dat je meer zuurstof in je bloed krijgt (energie!) en afvalstoffen sneller afgevoerd worden.. En nu gaan we met 12 enthousiaste yogi’s aan de slag. Ieder op zijn eigen manier met een facebookgroepje ter ondersteuning.

En ik zou het iedereen gunnen, zo’n groene week: jezelf reinigen op fysiek niveau maar ook op geestelijk niveau: je een weekje verwennen met aandachtig klaargemaakt voedsel, met frisse wandelingen, een dagboek bijhouden, ontspanning en misschien zelfs een massage of sauna. Lief voor jezelf zijn, aandacht voor jezelf hebben is denk ik toch wel de beste detox die er is!

En als je in zo'n detoxweek toch een beetje honger krijgt doe je gewoon onderstaande meditatie!

Meditatie om je lichaam fit te houden zonder eten

Wat deze kriya voor je zal doen.

Deze meditatie zal je de ronddraaiende energie van je chakras en je electromagnetisch veld opbouwen. Hij stelt je in staat vrije energie (electrons, protons en neutrons) naar je toe te trekken uit het universum zodat je je lichaam in stand kan houden zonder te eten.

Hoe je deze kriya moet doen. Zit in kleermakerszit met rechte rug en je armen gestrekt voor je parallel met de grond met de handpalmen naar boven (1). Beweeg zeer langzaam de armen zover naar achteren als je kan, terwijl je ze parallel met de grond houdt en de handpalmen naar boven (2). Ga daarna langzaam terug naar de originele positie zodat de zijkanten van de handpalmen elkaar bijna voor je raken. Ga met deze cyclus van bewegingen door. Terwijl je deze meditatie doet, stel je je voor dat de ronddraaiende energie van de kruin chakra (op de top van je hoofd) zich naar de handpalmen beweegt. Als de handpalmen elkaar naderen, voel de aantrekking van de handpalmen en verzet je er tegen. Het is het verzet dat de energie in je opbouwt.

Ga 11 tot 31 minuten door met deze meditatie. Als je deze beëindigt, ontspan je je armen tegen je zij, breng je je handen naar het centrum van je borst met de handpalmen 5- 6 cm van elkaar (3). Beweeg de handen een beetje naar elkaar toe en van elkaar af. Voel de aantrekking tussen de handen. Visualiseer een bal van energie tussen je handpalmen.

Laat het voorjaar maar komen!


bottom of page