top of page

Roodborst & rouw


Na de dood van mijn vader heb ik het knetterdruk. Met werk, yoga, verbouwing, regeldingen, afspraken… Soms zo druk dat ik denk: ik heb geen tijd om te rouwen, de trein dendert maar door. Maar ja, hoe rouw je eigenlijk? Ik weet dat niet zo goed. Wat ik wel weet is dat ik het fijn vind om aan m’n vader herinnerd te worden. Even een stil momentje. De laatste tijd zie ik opeens heel vaak een roodborstje. En dan denk ik aan mijn vader.

Omdat wij vroeger een roodborstje in de tuin hadden waar we allemaal heel vertederd door waren. Vlak na m’n vaders dood wandelde ik met Anja en vloog er een hele tijd een roodborstje mee. “Kijk, m’n vader” zei ik. Die roodborstjes zijn een soort van ijkpunten in het verwerken. Even voelen.

Vriendin Alex dronk vanmiddag in de verbouwingspuinzooi een kopje thee met me. En weer was er een roodborst vlak bij het raam. Ik vertelde Alex mijn roodborstjes-gevoel en we raakten aan de praat over mijn vader. En ik vertelde de lange- niet altijd gemakkelijke- geschiedenis van mijn vader en mij. Alex vertrok en ik ging met een beetje een zwaar gemoed weer verder met puin ruimen. En toen liep ik de bijkeuken in en wat zag ik: Een dood roodborstje, warm nog…. Met poes Twinky ernaast, kopjes gevend….. Ach….

Dood au overgave verdriet schoonheid liefde....Er gebeurde van alles in mij. En door dat vogeltje was dat op een bepaalde manier helend.

Maar toen kwam het ergste: vogelvleugels zijn prachtig om mee te smudgen.

De term Smudgen (beroken) betekent dat je salie of andere kruiden verbrandt en met de vrijgekomen rook mensen, dieren, ruimtes, stenen en rituele voorwerpen energetisch reinigt. De heilige rook wordt meestal verspreid met een vogelvleugel of-veer.

En ik wacht al een jaar tot er een vogel op mijn pad komt. Dus de vleugels moesten van roodborstje af. Ik durfde niet en smeekte geliefde A. “Nee hoor” zei die resoluut. “t Is jouw vader…” En dus knipte ik.

En nu liggen de vleugels te drogen.

En ga ik ze straks nog mooier maken met leer en kraaltjes. En heb ik een prachtige herinnering aan mijn vader.

En zie ik nog steeds overal roodborstjes!


bottom of page