top of page

Mastermind


Het leuke van Kundalini yoga vind ik het dynamische en tegelijkertijd het meditatieve ervan. Spirituele poweryoga noemde iemand het laatst en dat vond ik een leuke. Want inderdaad: je zweet je de blubber maar tegelijkertijd verstil je, soms houd je het amper vol maar toch wil je door, je komt jezelf op allerhande niveaus tegen, je wilt alle oefeningen goed doen en ontdekt tegelijk hoeveel dat over jezelf zegt....

Bij de Kundalini yoga moet je soms wel 3 tot 5 minuten een houding herhalen (bijvoorbeeld met je armen zwaaien) of in een houding staan (bijvoorbeeld de driehoekshouding). En daar begint iedereen over het algemeen vol enthousiasme aan maar na een minuutje wordt dat al anders. Je mind gaat zich ermee bemoeien: dat het lang is, dat het lastig is, dat het zeer doet, dat het stom is, dat je het niet kunt…. En de kunst is om je daar dan bewust van te worden. Want je lijf wil wel, het zijn je eigen gedachten die je in de weg zit. Leren die mind te masteren….

Het is zo leuk om te zien dat iemand een oefening helemaal vol houdt. En dan achteraf de ruimte en de eigen kracht ervaart.

Dat is Kundalini Yoga! Dat is het leven. Als je de kracht en discipline opbrengt om ergens doorheen te gaan voel je ruimte en je eigen power. Echt heus:

Als je de kracht en discipline opbrengt om ergens doorheen te gaan voel je ruimte en je eigen power.

Bij de onderstaande meditatie kun je bovenstaande heeeeel goed oefenen!

Binnenkort gaan we deze meditatie in de les doen. Heerlijk!

Meditatie maha gyan mudra

Deze meditatie brengt snel de sfeer van zonder gedachten. Het brengt het inzicht, dat verlossing niet nodig is – we zijn reeds verlost. Wanneer de kalmte van binnen ervaren is, leidt dit je tot de ervaring van het gehele universum, en de natuur dient je in harmonie.

Houding: Zit in Kleermakerszit, met een lichte Jalandhara bandha.

Ogen: Richt de aandacht op de top van je hoofd.

Mudra: Richt de onderarmen loodrecht op de bovenarmen, met de ellebogen op schouderhoogte. Trek de ell bogen in en de schouders naar achteren, waarbij je een druk creëert op de ruggengraat tussen de schouders en de nek. Plaats de duimen over de Zon en de Mercurius vingers (de ringvinger en de pink). Strek de Jupiter vinger en de Saturnus vinger (de wijsvinger en de middelvinger) recht naar boven.

Adem: Adem lang en diep.

Tijd: Doe dit voor 11 minuten. En als je dat teveel is begin je het op te bouwen. Als je met 3 minuten begint, of misschien wel 6 kun je al heeeeel tevreden zijn!

Muziektip d'rbij: Laya Mantra van Sat Kartar van het album Listen

.


bottom of page