top of page

Film en vrijheid


Graag ga ik naar de film. Met geliefde A. of vriendinnen. Drankje erbij. Beetje bijkletsen. En altijd benieuwd of de film inspireert, intrigeert, interessant en tot-het-einde-blijven-zitten waard is.

Met stip op 1 staat al tijden de film Melancholia. Vraag me niet waarom. Iedereen vindt m saai, deprimerend en niet te doen. En ik blijf maar snikken….

Maar vorige week is er opeens een concurrent bijgekomen. Onverwachts: Werk ohne Autor.

Filmhuisfilm met Sebastian Koch, altijd fijn.

En nadat ik verwerkt had dat Sebastian in deze film echt slecht is werd ik volledig meegezogen in het verhaal. Over de ontwikkeling van kunst, over de DDR en het kapitalisme, over familie en liefde en daarin centraal het levensverhaal van Kurt.

Het moment waarop de tranen begonnen te vloeien: toen een docent aan de kunstacademie aan Kurt vertelde dat hij zijn werk nooit ging beoordelen omdat de enige die dat kon hijzelf was. En dat kunst maken pas kan vanuit volledige vrijheid, vrijheid in jezelf die je alleen jezelf kunt geven.

Nou, dat dus.

Wat een dooddoeners zul je denken.

Klopt. Maar soms zit je in een soort van levensthema. En raakt dat.

Van zo.

En daarom hou ik ook zo van de Kundalini Yoga: de oefeningen hoeven niet zoals in andersoortige yoga’s tot in de perfectie uitgevoerd te worden.

Kundalini Yoga is een wetenschap, met oefeningen en meditaties in bepaalde volgorde met bepaalde effecten en daar mag je je aan overgeven.

En dan gaat het om de ervaring en die ervaring is van jou.

En wie ben ik om daar wat over te zeggen?

Hoe prachtig.

Een oefening die je ook alleen maar kunt doen en ervaren:

Meditatie voor absoluut krachtige energie

Wanneer je voor een moeilijke dag staat, zal deze meditatie je absoluut krachtige energie geven en je meest effectieve computer in balans brengen -- de hersenen.

Deze meditatie kan ook het best gedaan worden als je daarna kunt gaan slapen. Het is het beste wat je doen kunt om "je hersenen leeg te maken".

Hoe je deze kriya moet doen.

Zit rechtop in een gemakkelijke meditatieve houding.

Doe de gebedsmudra met de rechter duim boven en de ringvingers gesterkt plat tegen elkaar.

Houd je handen een paar cm voor je middenrif met de ringvingers 60° omhoog wijzend.

Sluit je ogen.

Haal diep adem en adem krachtig uit terwijl je de mantra ONG zingt: OOOONNNNNNNNNNNNNG.

Houd je mond open, maar laat alle lucht door je neus naar buiten stromen. Het geluid is helemaal achterin tegen je zachte gehemelte. Als je in een groep zingt, zou iedereen zijn eigen ademritme moeten gebruiken. De kracht van dit gezang, als het op de juiste manier wordt gedaan, moet ervaren worden om te worden geloofd.

Er zijn slechts 5 herhalingen nodig om het bewustzijn geheel te verhogen.

Deze meditatie moet je alleen doen als je daarna even kunt blijven zitten. Om het effect te ervaren.


bottom of page