top of page

Happydepeppie


Tijdens het derde yoga-opleidingsweekend hebben we het gehad over de weg naar geluk volgens de kundalini yoga.

Veel mensen geloven dat je gelukkig wordt als je je eigen verlangens bevredigt: als jij krijgt wat je wilt...

Volgens de kundalini yoga ben je het gelukkigst als je iets voor anderen kunt betekenen, anderen kunt dienen. Dit mededogen, deze dienstbare kijk op het leven komt wanneer je bewust in het leven en dicht bij jezelf staat.

Hoe je bij dat geluk komt zit m in een aantal stappen die ons zijn uitgelegd. Wat voor mij de kern is zijn 2 woorden die sindsdien steeds in m'n hoofd zitten: commitment en dienen....

Commitment, momenteel mijn lievelingswoord: Alles begint met commitment : je verbindt je volledig aan alles waar je mee bezig bent. Dus daar waar je bent ben je helemaal en is je inzet 100%. Je staat voor wat je zegt, doet en vindt. Commitment maakt dat je je mind in control hebt en in balans bent.

Als je dat commitment beheerst is het de bedoeling om steeds meer bewust met jezelf en de ander in verbinding te staan om uiteindelijk tot de ultieme happiness te komen: de kracht om te dienen, te geven, voor anderen te gaan staan, om te zien naar de ander.... Dat geeft geluk!!

Nou, ga d'r maar aan staan. Dienen? Geliefde A. mag al heel dankbaar zijn met een half uurtje dienend gedrag van mij... En ik heb een grote bek over hoe erg het is met al die vluchtelingen maar heb me nog steeds niet aangemeld bij de Toekomstacademie.

Toch kan ik wel voelen dat dienen uiteindelijk de weg is.

Elisabeth Kubler Ross heeft jarenlang mensen in hun stervensproces begeleid en waar de meeste mensen reflecterend op hun leven op uit kwamen was dat er slechts 2 dingen belangrijk zijn: dankbaarheid en dienen...

Ander voorbeeld: Brad Pitt vertelde in een interview dat hij in een slechte periode in zijn relatie met zijn prachtige Angelina opeens bedacht: waarom zou ik de mooiste vrouw op aarde niet op handen dragen en zorgen dat ze gaat bloeien. Dat deed hij, hij gaf en daardoor kreeg hij wat hij wilde: geluk, want Angelina blij en bloeiend!

Wat zou de wereld mooi zijn als iedereen happy was met zichzelf en daardoor de ander kan dienen. Waar word jij gelukkig van?


bottom of page