top of page

Stoppen met roken


Ik ben er inmiddels anderhalf jaar af maar oe, wat was dat stoppen met roken moeilijk. Roken vanaf mijn 15e jaar. Tijdens zwanger en kinderen 7 jaar gestopt. Toch weer begonnen… Ik hield van het slechte, van het feest- en jonggevoel. Maar niet van het duizelig naar binnen strompelen na je eerste sigaret, van de katers, de stank en het geld dat in rook opgaat.

Mijn zwaktes waren feestjes en tot diep in de nacht yahtzeeën en whisky drinken met geliefde A.

Ik ben jaren bezig geweest met stoppen en weer beginnen.

Niemand nam mij meer serieus bij stoppoging 104.

En toen was het opeens klaar.

Gestopt. Samen met geliefde A.

En nog steeds ben ik elke dag blij dat ik ervan af ben. Wat een vrijheid, wat een rust!

Er zijn verschillende meditaties die helpen om van het roken af te komen:

Osho zegt: maak een meditatie van het roken. Doe alle handelingen bewust en vertraagd. Ruik aan je sigaret al was het goddelijk. Adem de rook in, al was het goddelijk. Blijf volledig bewust en vertraagd bij het roken van je sigaret. Als je dit consequent blijft doen zul je zelf de stommiteit van het roken inzien. En stoppen. Je hebt je handeling gede-automatiseerd. In de Kundalini yoga is er een speciale meditatie tegen verslavingen:

Zit in easy pose. Maak vuisten van beide handen met de duimen gestrekt. Plaats de duimen op de slapen en vind het kuiltjes waar de duimen precies in passen Houd de kiezen op elkaar en de mond gesloten. Vibreer de kaakspieren door afwisselend de kiezen op elkaar te klemmen en te ontspannen Je voelt onder je duimen een spier ritmisch bewegen. Geef stevige tegendruk met de handen en merk hoe de duimen gemasseerd worden. Houd de ogen dicht en richt je aandacht op je derde oog. Zeg in jezelf: Sa Ta Na Ma. Ga hier 5 tot 7 minuten mee door. Verleng naar 20 en uiteindelijk 31 minuten. Deze meditatie werkt in op het gebied recht onder de stam van de pijnappelklier. Als dit uit balans is uit dat zich in verslaving: drugs, alcohol maar ook verslaafd aan waardering, erkenning enz. Dus we kunnen deze meditatie allemaal wel es een tijdje doen, lijkt me :-) Waar ben jij verslaafd aan?


bottom of page