top of page

Misschien had u het wel een beetje door. Ik had het erg druk de laatste tijd. Met werk en kids en man en vriendinnen en huis en dingen en afspraken en yoga en yoga en en nog veel meer. Zelfs zo druk dat ik het gevoel had dat ik voortdurend opgejaagd was. Haha grappig hoor. Ben je yogajuf, loop je zelf te kloten. Maar zo was het wel. Alle bordjes in de lucht houden… Het altijd heel goed willen doen… In combinatie met veranderende hormonen…. Pfoeh wat word ik soms moe van mezelf.

Maar het leuke van het leven is dat ik altijd wel weer op een plek beland die me precies biedt wat ik op dat moment nodig heb. En zo belandde ik in een sisterscircle. Waar ik altijd erg veel weerstand tegen had, dat vrouwengedoe, totdat ik dit boek las.

Gebaseerd op de Bijbelse geschiedenis, beschreven vanuit het oogpunt van Dina, dochter van Lea en Jacob. Dina wordt opgevoed door vier moeders, Lea, Rachel, Zilpa en Bilha, de dochters van Laban en de vrouwen van Jakob. Zij wijden haar in in de geheimen van de rode tent, de plaats waar vrouwen zich drie dagen per maand terugtrekken, tijdens de nieuwe maan. Ze vertellen elkaar verhalen en geven hun kennis en geheimen door over geboorte en bevalling, over geneeskrachtige kruiden en over de heilige rituelen. Er werd aan elkaar uitgelegd, voorgeleefd, vergeleken, beleefd…. Prachtig om te lezen. Als een meisje voor het eerst ongesteld werd werden de heerlijkste koeken en wijn voor haar bereid waarna ze volledig gemasseerd werd met de fijnste oliën en haar eerste bloed geofferd. Das nogal wat anders dan een terloopse besmuikte mededeling dat je ongesteld bent geworden....

Ik denk dat we het zo nodig hebben om veel meer en opener over onze ervaringen te praten, om minder schaamte te hebben en daardoor meer voluit te durven leven.

Nou, dat is voor mij een sister circle. En de eerste keer was prachtig. Iets met verbinden en dansen en cacao en verhalen en zakken, zakken in zijn. Fijn!

En gelijk minder druk in het hoofd.

Onderstaande meditatie wil ook nog wel eens helpen....

Een meditatie wanneer je denkt dat je een burnout gaat krijgen.

Wat deze kriya voor je zal doen.

Deze meditatie is het beste wat je kan doen, wanneer je denkt dat je een burn-out gaat krijgen. De mudra (hand positie) van deze meditatie veroorzaakt een slapende staat van energie, zodat je of een burn-out kan voorkomen of er van kan herstellen. De houding vermindert de output van je gezaghebbende magnetische veld tot nul.

Hoe je deze kriya moet doen. Zit in kleermakerszit met een rechte rug. Ontspan de armen naar beneden met gebogen ellebogen. Til de onderarmen op en naar binnen naar elkaar toe, totdat de handen elkaar ontmoeten ter hoogte van het hart. Raak met de duimen het kussentje onder de ringvinger aan. Ga met de rug van de handen naar elkaar toe en druk ze tegen elkaar. Druk de achterkant van de vingers van elke hand flink tegen elkaar. De bovenkant van de handen mogen wat losser tegen elkaar worden gedrukt. Houdt de armen behaaglijk en ontspannen, en de ellebogen zo los als mogelijk is.

Richt de aandacht op de punt van de neus. Adem diep in, in 8 gelijke delen. Adem geheel uit, in 8 gelijke delen.

Er is geen mantra voor deze meditatie. Maar gedurende een oefening met een groep kan de leider roepen: SAA TAA NAA MAA SAA TAA NAA MAA SAA TAA NAA MAA SAA TAA NAA MAA om het ritme en de kracht van de 8-voudige inademing en uitademing aan te geven.

Beoefen deze meditatie alleen, als er genoeg tijd is, om na afloop van de meditatie nog even rustig en ontspannen te zitten. De meditatie kan veel ruimte geven.

Begin met 11 minuten te oefenen. Als je je er toe in staat voelt, kan je de meditatie uitbreiden tot 22 minuten. Later kan je hem uitbreiden tot 31 minuten.


bottom of page