top of page

40 dagen yoga. Doe je mee?


Men vraagt mij wel eens wat ik het meeste geleerd heb tijdens de opleiding tot Kundalini Yoga Teacher. En mijn antwoord is onveranderd: commitment en discipline. Je echt aan iets verbinden en dat volhouden. Niet alleen plannen maken en toezeggingen doen (naar jezelf en/of naar de ander) maar je daadwerkelijk verbinden aan wat je zegt en dat waarmaken. Keer op keer, telkens maar weer. Een hele opgave. We hebben dit tijdens de opleiding geoefend door 40 dagen lang een kriya te doen: Elke dag dezelfde set oefeningen. Het liefst tussen 4-7 uur in de ochtend omdat de lucht dan nog vers en fris en zuiver is.....De beste manier om je dag te starten (na een koude douche natuurlijk!)

Eén keer per week yoga doen is natuurlijk al hartstikke goed maar 40 dagen achter elkaar heeft nog veel meer effect! In de Kundalini Yoga is het traditie om een meditatie of Kriya op zijn minst 40 dagen of 90, 120 of zelfs 1000 dagen iedere dag te doen. Waarom?

De Kundalini Yoga traditie gaat ervan uit dat iedere ziel perfect, puur en compleet en prachtig is.

Op zielniveau hoeft er dus niets te veranderen of te verbeteren. Maar ons leven is gebaseerd op gewoonten. Deze gewoonten bepalen hoe we ons gedragen, naar onszelf en naar anderen.

Door onze gewoonten kunnen we in vrede en geluk leven maar ook heel veel pijn en ellende ervaren. Wanneer we onze gewoonten veranderen, kan alles om ons heen veranderen.

Als je permanent verandering aan wilt brengen in je gewoonten beoefen je de kriya of meditatie iedere dag voor een bepaalde periode. Afhankelijk van hoeveel dagen je het vol houdt kan je de volgende effecten verwachten: • 40 Dagen: doorbreekt ieder negatieve gewoonte gerelateerd aan het doel van de kriya. • 90 Dagen: installeert de nieuwe gewoonte diep in je bewustzijn en onderbewustzijn. Het transformeert je op een diep niveau. • 120 Dagen: bestendigt de nieuwe gewoonte gecreëerd door de kriya. De positieve effecten ervan worden permanent opgeslagen in je psyche. • 1000 Dagen: je wordt de nieuwe gewoonte of het nieuwe bewustzijnsniveau meester.

Nou, 1000 dagen is wel een beetje overdreven maar 40 dagen een kriya doen moet toch lukken, nietwaar?

En dat gaan we doen!

16 en 19 februari gaan we in de les de Nabhi kriya doen. Een set om je navelpunt (derde chakra) te versterken.

We gaan de set gezamenlijk doen en leren en dan heb je dag 1 al gehad, haha. Als je meedoet mag je de kriya daarna nog 39 dagen thuis doen. Om te oefenen met commitment en discipline, met ademen en voelen en te ervaren wat je tegenkomt tijdens de kriya. En om je buikspieren te trainen. Das mooi meegenomen!

Volg je geen lessen maar wil je toch mee doen? Dat kan! Stuur even een mailtje. Bij genoeg deelname wordt er een extra les ingepland op zondag 19 februari van 13.00-15.30 uur.


bottom of page