top of page

Een ijskoude douche


Opeens doen we het allemaal: koud afdouchen…. Want een stralende huid, ontgift zijn, energie… dat willen we allemaal.

Bij de Kundalini yoga is er een naam voor: Ishnaan.

En Ishnaan is wat anders dan koud afdouchen, je doucht namelijk helemaal koud.

Tijdens de opleidingsweek heb ik de Ishnaan dubbel en dwars meegemaakt: Maandagochtend om 3.15 stond ik een kwartier (EEN KWARTIER) onder een ijskoude douche met 5 andere dappere dames, terwijl de rest van de groep ons toe stond te chanten en te trommelen.

En dat was, na eerst heel koud, opeens best lekker. Ik heb al weken last van m'n schouder en heb daar de straal opgezet en sindsdien geen last meer.

Het gekke was dat het water na een aantal minuten warm leek. En in de laatste minuten stond ik lekker in mezelf te dansen, al was ik op een dansfeestje. Had gekund, qua tijd :-).

Daarna werd ik door 3 lieve yogi's helemaal warm gewreven en kreeg ik kopjes thee, heb ik lekker gemediteerd en voelde me de hele dag enorm fris, blij, fit.

En dat kan thuis natuurlijk ook!

De officiele Ishnaantechniek:

Ga niet gelijk helemaal onder de douche maar begin met de uiteinden van je lichaam.Wrijf je voeten over elkaar, masseer je kuiten. Richt de douchestraal niet op je bovenbenen.. iets met calcium magnesium balans. Ga verder met je armen en schouders. Vervolgens rug, borst en buik. En je masseert jezelf steeds op zo’n manier dat je begint te gloeien. Deze cyclus herhaal je 3 tot 5 keer alhoewel ik 1 keer ook al heel oke vind. Wrijf jezelf dan helemaal droog met een hele grote dikke zachte fijne handdoek en dan is het het allerfijnst als je daarna in je huispak met een kopje thee nog even in een kaarsje staart. En dan naar je werk! Je collega’s zullen niet weten wat ze meemaken: zo’n frisse, stralende en kalme collega wil iedereen wel!

Comments


bottom of page