top of page

Een jaar Kundalini


En opeens zei ik vorig jaar tijdens een dinertje met vrienden over mijn goede voornemens: ik ga een Kundalini yoga opleiding doen. Ter verdieping, omdat ik me “vast” voelde. En nu is het een dik jaar later.

En heb ik m'n diplomaaaaaaaaaaa!

En heb ik nooit kunnen bevroeden dat deze keuze zoveel invloed op mijn leven zou hebben.

Een kleine evaluatie voor de liefhebbers.

Wat heeft dit jaar me gebracht:

  • Ik doe elke ochtend ishnaan ((af)douchen met koud water) En echt heus, ik mis het als ik het niet doe want fris, gezond, energie, niet verkouden geweest afgelopen winter...

  • Ik doe elke dag een kriya of een oefening, meditatie… die discipline heb ik opgebouwd, dat geeft me een goed gevoel en brengt me veel.

  • Ik eet veel bewuster: nog steeds die rare mungbonen, bijna vegetarisch, minder koffie en alcohol met af en toe nog een gezellige goeie uitschieter de andere kant op.

  • Ik ben gaan lesgeven! Wilde ik de opleiding doen ter verdieping, inmiddels geef ik Kundalini yoga; het geeft me voldoening en houdt me bij de yoga.

  • Ik heb nieuwe leuke lieve mensen ontmoet

Ik vind ook veel stom in de Kundalini yoga: de Japji, om 4.00 uur opstaan voor de saddhana, de regels en rituelen die ik als dogmatisch kan ervaren, die gekke tulbanden….en dat het bij elke stroming toch ook vaak draait om het ego ….

Maar dat neemt niet weg dat Kundalini yoga me geraakt heeft. Wat ik dit jaar verworven heb.... veel! Ik noem een paar woorden:

Discipline, discipline brengt je ergens. Niet alleen maar plannen maken maar daadwerkelijk doen wat je zegt. Naar jezelf, naar anderen... Moeilijk hoor. Maar wel de basis van groei.

Dienen. Inmiddels ingevoerd in m'n team op het werk. Dienen in plaats van krijgen geeft uiteindelijk zoveel meer!

En gratitude, grace, love, to serve, obey.... ach wat hebben we veel overdacht dit jaar.

En dat leidde allemaal tot het allerfijnste:

Bewuster leven. Ik heb gevoeld dat (veel) Kundalini yoga me optilt naar een hoger bewustzijnsniveau waar het perspectief op de wereld ineens anders is. En die “shifts” zijn heerlijk en verwarrend! En dat zet me in beweging. Dat is niet altijd leuk en gemakkelijk. Maar het heeft me wel een belangrijk mantra voor mijn leven bezorgd: Ik leef mijn waarheid. Sat nam!

En dan nog 1 x in de herhaling de oefening die ik afgelopen jaar elke dag 5 minuten gedaan heb:

de Satkriya. een hele krachtige oefening in de Kundalini yoga om je wilskracht en energie te stimuleren.

Deze oefening stimuleert ook nog je bloedsomloop, brengt je energie in balans en geeft je zin in seks. Doen dus, elke dag, consequent! Das voor iedereen fijn!

Ga op je hielen zitten. Strek je armen langs je oren omhoog, vingers ineengestrengeld, wijsvingers omhoog. Sluit je ogen, richt je aandacht op je derde oog. Houd je schouders laag en ontspannen. Chant luid de klank SAT terwijl je je navel met kracht intrekt. Chat vervolgens langer en op zachtere toon NAAAAAAAM, terwijl je je navel loslaat. Je ademhaling gaat automatisch. Dit herhaal je zo vaak je kunt. Start met een minuut, uiteindelijk kun je het gemakkelijk 31 minuten volhouden…echt heus. Adem op het einde diep in. en uit, en als je helemaal leeg bent trek je het Wortelblok* aan. Houdt dit zo lang mogelijk vast. Ontspan in lijkhouding: ontspannen op je rug, armen naast je lichaam, voeten licht uit elkaar (de kunst om te blijven liggen in deze houding en niet al met je hoofd in de nabije toekomst te zitten) *Wortelblok: trek je navel naar binnen terwijl je de spieren rond je buik, anus en geslachtsorganen aanspant om de Kundalini-energie aan de basis van de ruggengraat te ontrollen…


bottom of page