top of page

Een workshop met Linda


Het heeft een jaar geduurd maar eindelijk wandelde ik weer eens met mijn allermeest verlichte vriendin: Linda Rood.

Waar ik neig naar doen is Linda van het zijn. Die kan gewoon weken zijn terwijl ze ook nog doet, ik doe veel om te zijn. Nou zoiets...

We lopen daar altijd intensief over te bomen met elkaar, op zoek naar raakvlakken en overeenkomsten.

Linda bij mijn #boom

Ik vond een raakvlak in dat doen en zijn.

Daarvoor moet ik iets vertellen over je zenuwstelsel: heeeel globaal gezegd kun je het zenuwstelsel onderverdelen in het sympathische en het parasympathische deel. Het sympathische deel is van de actie en het doen, het parasympathische van de ontspanning, het herstel en het zijn.

Stel je het volgende voor: een leeuw die op volle kracht achter zijn prooi aanrent en die verslindt (sympathisch) en de leeuw die lekker in het zonnetje bijkomt en zijn eten verteert (parasympatisch)

Je kunt je voorstellen dat dat sympathische zenuwstelsel, wat staat voor actie&vechten&vluchten, bij de meeste mensen goed ontwikkeld is. We hebben allemaal onze to-do-lijstjes, willen het allemaal heel goed doen en doen en willen ook allemaal heel veel! En dat geeft vaak stress...

Op het moment dat het sympathische deel geactiveerd wordt worden er stresshormonen (o.a. adrenaline) aangemaakt. Hierdoor gaat je hart sneller slaan, je ademhaling versnelt, je bloeddruk stijgt, je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Klaar voor actie!

Wat is dat lichaam van ons toch ingenieus.

maar je voelt 'm al aankomen; na actie is rust en herstel nodig. Het parasympatische deel activeren. Om jezelf heling en rust te gunnen.

En dat blijkt in de praktijk nog wel eens moeilijk. Dat we te lang in de actie-modus blijven, waardoor onze ademhaling hoger, onze hartslag sneller en onze spieren meer gespannen zijn. En je lichaam maar stresshormonen blijft aanmaken... dat geeft korte lontjes en vermoeidheid.

Van doen naar zijn, hoe kom je daar dan?

Ik heb een hele praktische: verleng je uitademing.

Als je je voorstelt dat inademen sympathisch is dan is uitademen parasympatisch.

Bij de doe-modus leggen we vaak de nadruk op de inademing. (Ken je dat gevoel dat je ingespannen bezig bent en heel lang ongemerkt je adem inhoudt?)

Wees bewust bij je adem en adem een keer zo lang uit als je inademt.... en hee!! Je brengt jezelf in het parasympathische deel en heelt jezelf een beetje!

Er is nog veel meer hier over te vertellen en te leren.

Dat doe ik in mijn lessen.

En in een workshop die ik met Linda ga geven: van doen naar zijn!

Waarin ik me voornamelijk met doen bezighoudt en Linda natuurlijk met zijn!

8 maart gaat dat gebeuren. Houdt Facebook in de gaten!


bottom of page