top of page

In 40 dagen een open hart


Ik geef inmiddels alweer anderhalf jaar yoga en begin steeds meer van Kundalini Yoga te houden én leg steeds meer van mezelf in de lessen. Mijn aandacht gaat steeds meer naar adem, prana (levensenergie), het huidige moment (want meer is er niet) en natuurlijk het hart. Dat lieve wijze hart, vol onvoorwaardelijke liefde dat ons zo graag de weg wil wijzen.

En gelukkig hebben we allemaal een mind, waarmee we kunnen denken, beslissen en overzien maar soms neemt de mind de overhand en raken we zo verstrikt in ons denken dat we dat lieve leuke hart niet meer voelen.

Om dat hart te voelen is het van belang dat je basis (de eerste 3 chakra’s) op orde is. Als je zicht hebt op je eigen veiligheid, gevoelens en kracht, kun je vanuit liefde en kracht je hart openen voor jezelf, de ander. Misschien ken je dat gevoel wel, dat je met een open hart de wereld tegemoet treedt.

Weet je hoe dat voelt?

En weet je ook hoe het voelt om met een afgesloten hart te leven? Ten tijde van onze dikke vette relatiecrisis reminde vriendin S. mij regelmatig in een appje: lieve Agnes, een zacht hart…. En daar moet ik nog vaak aan denken als ik in oude patronen schiet. Een zacht en open hart, meer is niet nodig om het goed en zacht te hebben met jezelf en met de ander.

Nou, en nou komt ie: de komende Kundalini Yoga lessenserie gaat over het hart!

Yeah!

We gaan verschillende oefenseries doen rondom het hart, om je hart te openen, om stress los te laten, om je bewust te zijn van je eigen energie....

En elke les doen we een passende meditatie.

En de eerste les doen we een meditatie die -als je zin hebt- we 40 dagen gaan doen.

Gewoon, om te ervaren hoe het is om je 40 dagen te committeren aan iets, om je steeds weer bewust te verbinden met je hart, om de dieptes in een meditatie te ervaren en omdat het leuk is om samen te mediteren!

De meditatie die we gaan doen is de volgende:

Meditatie om je hart te openen:

En ook als je niet meedoet met de lessen kun je deze meditatie natuurlijk altijd 40 dagen doen! of één keertje, ook al leuk......

Zo gaat ie:

Zit in een gemakkelijke houding en sluit je ogen, en richt ze op het derde oogpunt.

De mantra is Sat Kartar.

Wanneer je "Sat" zingt, staan ​​je handen in gebed voor het lichaam.

Terwijl je "Kar" zingt, strek je je armen uit naar de zijkanten van je lichaam halverwege naar hun uiteindelijke positie (vingertoppen naar boven gericht).

Als je "Tar" zingt, strekken je handen zich volledig uit naar de zijkanten, evenwijdig aan de vloer en met de vingers naar boven gericht.

De overgang van elke positie op een vloeiende manier.

"Sat Kartar" is een geluid dat Goeroe Nanak, oprichter van het Sikh-pad (waar veel van onze Kundalini Yoga-mantra's vandaan komen) zou spreken, wanneer er dingen zouden gebeuren, goed of slecht. Zijn antwoord was: "Sat Kartar!" en in feite zei hij, God of de Grote Goddelijke, is Degene die deze actie doet, deze situatie. De "Sat" in de mantra identificeert eerst het Ware Geluid van de Ziel (betekent Essentie van Waarheid, of Zijn). Er wordt gezegd dat er direct achter het hart is waar de Ziel verblijft.

"Kartar" betekent Doener, en wanneer de twee woorden worden gecombineerd, is het om te zeggen: "Doper, Manifestor, of Walker van de Waarheid." Wanneer deze oerklanken in de loop van de tijd worden herhaald / bevestigd, als een oefening, zijn we in feite bezig de energetische FLOW van het Hart te openen, uit te breiden en te regisseren.

Het tweede aspect van deze hartopenende mantra is dat het een sleutel is tot leven in een staat van geloof; we roepen onze zielen op om te lopen, te ervaren, te doen, in ons leven met het geloof en begrip dat de Goddelijke in alle situaties werkt. Om het vertrouwende, trouwe aspect van liefde in ons leven te ervaren, moeten we soms eerst het werk doen om de Stroom van het Goddelijke die alles doet te openen en erop te vertrouwen. Wanneer we ons openstellen voor die Stroom, dan stellen we vast en staan ​​we toe dat een pad voor het Universum naar ons terugkaatst in reactie, met Alles dat het wacht om aan ons te geven.

bottom of page