top of page

Oksels masseren

 Ik maak sinds jaar en dag zelf m'n deo en de vraag wordt steeds groter van kinderen en vrienden. Logisch. Met de deo van de drogist konden we nog wel eens stinken, met deze deo niet. 

En deze deo is zo veel beter voor het milieu én goedkoper én in 10 minuten klaar. Het recept staat in mijn boek Happy Hart op blz. 127 maar het recept kan nog eenvoudiger:


Komt ie:

Neem gelijke delen maïzena, baking soda en kokosolie.

Smelt de olie, voeg de maïzena en baking soda toe, giet in een potje en laat hard worden.

Dat is het.


Je kunt het natuurlijk nog wat lekkerder maken met essentiële oliën voor de geur of wat hydraterende ingrediënten. It's up to you.

Probeer het eens. Leuke zondagochtendactiviteit en op alle fronten goed bezig! 


En wat ook zo goed is van deze deo: je masseert het op je oksels. Zo geef je je oksels elke ochtend een lymfemassage. En das nooit weg.


Dat ingenieuze lymfesysteem, daar wil ik het over hebben:


Het lymfestelsel is het zuiveringssysteem van je lichaam.  

Het lymfestelsel: 

  • voert afvalstoffen af, zoals eiwitten en bacteriën 

  • zorgt voor een goede afweer tegen ziektes en infecties 

  • zorgt dat er niet te veel en niet te weinig vocht zit in de weefsels van je lichaam 


Het lymfestelsel vervoert lymfe door je lichaam en geeft de lymfe af aan je bloed. Zo zuivert het lymfestelsel de lymfe en ruimt het afvalstoffen op. 

Met lymfe wordt het vocht bedoeld dat vanuit je weefsels in je lymfesysteem komt. Het is een kleurloze of geelachtige vloeistof die vooral uit water, eiwitten en witte bloedcellen -die zijn belangrijk voor je afweersysteem- bestaat 

Lymfe stroomt in één richting: van de weefsels weg en naar de bloedvaten toe. Zo kunnen de lymfevaten onder andere de afvalstoffen en eiwitten wegvoeren die in de weefsels zitten. 

De lymfevaten komen samen in de lymfeklieren. In je lichaam heb je wel honderden lymfeklieren. Ze liggen vooral in je hals, je oksels, je buikholte en je liezen.

De lymfeklieren werken als een filter en halen afvalstoffen en vocht uit de lymfe. De schone lymfe stroomt dan verder en komt weer in het bloed terecht 

De lymfeklieren zitten vol met witte bloedcellen. Die heb je nodig om ziektes te bestrijden. Ze beschermen je lichaam tegen lichaamsvreemde, schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten. Daarnaast helpen ze bij het opruimen van afgestorven cellen in het lichaam.Het bloedvatenstelsel heeft het hart als pomp om alles lekker te laten doorstromen. Het lymfesysteem heeft dat niet. Om alles goed te laten doorstromen is een gezonde leefstijl belangrijk!

Slechte eetgewoonten en een zittende levensstijl leidt tot opbouw van gifstoffen, bacteriën en andere ziekmakende processen. Drugs (m.n. marihuana) verzwakken het  immuunsysteem. En ook je mentaal of emotioneel niet lekker voelen helpt niet mee. 

 

Je kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld wallen onder je ogen, een bleek gezicht, hoofdpijn en migraine, acne en andere onzuiverheden van de huid, vermoeidheid, rimpels en verminderde stevigheid/elasticiteit van de huid, vocht vasthouden, onverklaarbare pijnen en klachten of moeite met afvallen. 

 

Hoe beter je lichaam in staat is om afvalstoffen af te voeren, hoe fitter jij je voelt. Als je gezond en uitgebalanceerd eet, voldoende beweegt en weinig stress hebt, kan je lymfesysteem optimaal functioneren. 


Wat kun je doen om je lymfestelsel gezond te houden: 


  1. Beweeg! 

Zoals het hart zorgt voor de doorstroming van het bloed zo zorgen de spieren voor voortstuwing van het lymfevocht. Bewegen, bewegen, bewegen dus… 

Kundalini yoga kent veel oefeningen met dynamische bewegingen, ademhalingsoefeningen (pranayama), en houdingen (asanas) die de circulatie van bloed en lymfe door het lichaam kunnen bevorderen.

 

2. Ademhaling 

Naast inspanning wordt de voortbeweging van lymfe ook gestimuleerd door ademhaling (door 

beweging/samentrekking van het middenrif) en door de longen die een zuigende werking uitoefenen op bloed en lymfevaten. Het is belangrijk om goed naar je buik te ademen, dus niet gespannen en oppervlakkig waarbij alleen de borstkas op en neer gaat, maar zo ontspannen mogelijk waarbij de buik op en neer gaat. Probeer langer uit dan in te ademen, wat nog eens extra ontgiftend en ontzurend werkt. 

 

3. Water drinken 

Verzamelde afvalstoffen uit de lymfeklieren worden o.a. afgevoerd naar de nieren, waar ze via de urine het lichaam verlaten. De nieren hebben voldoende water nodig voor de afvoer van deze afvalstoffen. Meer water drinken kan dus helpen om je lymfedrainage te stimuleren. 

 

4. Massage 

Door massage met speciale zachte technieken kan je de lymfedrainage verhogen. Kijk hier hoe je zo’n massage zelf kan doen. En met bovengenoemde deo masseer je dus iedere dag even je oksels. Hartstikke goed!

 

5. Dry brushing 

Je kunt de lymfedrainage van het hele lichaam stimuleren door de droge (!) huid te borstelen, wat ook een vorm van masseren is. Droogborstelen doe je met een badborstel (met natuurlijke haren) voordat je gaat douchen. Het activeert niet alleen je lymfestelsel, maar helpt ook tegen cellulitis en verwijdert dode huidcellen, zodat je huid lekker zacht aanvoelt! Hier lees je precies hoe het moet.  

 

6. Koud (na)douchen 

De doorstroming van je lymfestelsel wordt gestimuleerd door spiersamentrekkingen en die kun je dus ook stimuleren door koud te douchen.  Is dat te spartaans voor je? Doe dan na het douchen even koud nadouchen of wissel koud en warm met elkaar af. Koud nadouchen versterkt ook het effect van dry brushing trouwens… 

 

Nu weet je alles wat je moet weten over dat prachtige lymfestelsel van ons.

Aanstaande maandag gaan we een set doen voor de lymfeklieren en een relaxation met de gong.

 


留言


bottom of page