top of page

Heal your back now


Het laatste vakantieweekend… Koffie-, zwem- en Noorderzondates…lachen, zwemmen, kletsen, zoenen, en teveel bier. Heerlijk. En ergens in een hoekje van m’n hoofd een beetje spanning over alles wat weer komen gaat en wat ik waar wil maken. Oh nee! Niet aan denken. In het Nu zijn want daar is altijd alles opvallend probleemloos volgens Eckhart Tolle. En dat klopt meestal wel. Binnenkort starten ook weer de yogalessen. De yoga voor vrouwen en de bedrijfsyoga bij de gemeente Groningen. En bij beide groepen start ik bij de basis: een serie voor de rug: Heal your back now. De rug, onze basis. Als we die soepel houden blijven we volgens Yogi Bahjan, de grondlegger van de Kundalini Yoga voor eeuwig jong, energiek en flexibel, zowel in lichaam als in geest. A flexible spine is a flexible mind!

Het is zo fijn om te kunnen meebewegen met wat zich in het leven aandient!

De rug dus: de ruggengraat huisvest en beschermt ons zenuwstelsel en zorgt voor onze beweeglijkheid. Veel mensen kampen met rugklachten. En dat kan vele oorzaken hebben. Zowel fysiek als mentaal. Een grote veroorzaker is onze dagelijkse houding: vaak zakken we een beetje in waardoor we met ons hoofd te ver naar voren komen. Pijn in de rug en afsluiting van je hartgebied is het gevolg. En als het hoofd leidt spant je lichaam zich aan. Je kunt het gelijk zien aan hoe mensen zich bewegen: of hun hoofd leidend is of hun hart. Kijk maar eens als je op een terrasje zit: hoeveel hoofden, zwaar denkende, piekerende, zich zorgen makende hoofden. Niet in het moment, niet bewust in het lichaam aanwezig maar de aandacht bij wat was of komen gaat... Het is zoveel ontspannender om het om te draaien: dat je je hoofd door je hart laat leiden. Want in je hart zit je wijsheid, je liefde, je weten. En dat is wat we in de komende yogalessen weer gaan leren: bewust rechten die rug. En oefeningen doen om de rug flexibel te maken, van onder tot boven. Om contact te maken met je lichaam, flexibel te worden, je energie te laten stromen en te zakken in je hart.

Dat prachtige hart. Ik heb er weer zin in!

Een oefening die het aller- allerbeste is voor de rug is de spinal flex. Elke dag minuutje doen geeft al zoveel effect!

  • Zit in kleermakerszit.

  • Pak je voorste enkels met beide handen. Je rug is recht, je kin een beetje in.

  • Adem in, til je borstbeen op en maak je rug hol;

  • Adem uit en maak je rug bol.

  • Houd je hoofd recht alsof er een dienblad met kopjes opstaat.

  • Ga door in een ritme wat bij jou past.

  • Wees met al je aandacht bij je adem en je lichaam


bottom of page