top of page

Door de mand gevallen


Al wel 5 jaar geleden hadden we grootse plannen met de kinderen: wij zouden op vakantie naar Amerika! We kochten een grote spaarpot, zo eentje die niet open kan, en zouden alles wat we over hadden daarin doneren. De spaarpot stond eerst pontificaal op tafel en belandde uiteindelijk in een hoekje van de vensterbank. Af en toe schudde zoon P. de pot en droomde van grote sommen geld en verre reizen. Afgelopen zomer besloten we eindelijk de pot te openen. Na een half uur met de blikopener in de weer geweest te zijn konden we geld tellen: Honderdzestig euro! Hm. Dat werd geen Amerika. Maar zoon P. ging kijken hoever we met dat geld konden komen en boekte 4 tickets naar Bari. Bali? Nee: Bari. Zoon B. boekte vanuit een ander vaag spaarpotje een villa met zwembad en daar gingen we in de herfstvakantie. In het vliegtuig. Naar Bari.

Zoon B. heeft een beetje vliegangst. Dat komt voor elke vakantie uitgebreid ter sprake en ook op de dag van onze vliegreis was hij wat stilletjes. Maar als een echte wijze yogi wist ik hem te bemoedigen en gerust te stellen met mooie woorden over leven in het nu, het leven nemen zoals het is, ach je kent het wel. En toen stegen we op. En hield ik me heel krampachtig aan de voorstoel vast. En herinnerde ik me opeens weer dat ik vliegen eigenlijk helemáál niet leuk vind, geen vaste grond onder de voeten... En keek ik als een bang konijn zoon P. aan (een groot vliegtuigliefhebber) met bij elke hobbel de vraag: hoort dit nou zo?” Ik kon me niet ontspannen. Zoon B. kreeg hierdoor aardig wat zelfvertrouwen terug en keek zelfs moedig uit het raampje. “Moet je zien hoe prachtig!” riep hij uit. Maar ik kon alleen maar antwoorden: “daar ben ik nog niet helemaal klaar voor’ Nou, en daar word ik nog steeds mee gepest. Dat ik als yogi door de mand gevallen ben. Met m’n praatjes.

Ach de theorie is zo boeiend en begrijpelijk maar de praktijk?

Pfoe!

Maar de Kundalini Yoga heeft voor alles een oplossing. De volgende keer ga ik onderstaande meditatie doen in het vliegtuig:

KY Meditatie om te voorkomen dat je instort

Wat deze kriya voor je zal doen.

Deze meditatie zal je energie veranderen door via een ander neusgat adem te gaan halen. Je kan je lichaam niet verlaten, maar je kan wel zijn energie veranderen. Als je iets neurotisch aan het denken bent en ontdekt dat je ademt door je rechter neusgat, begin in plaats daarvan dan door je linker neusgat te ademen. Dit zal je energie van agni (vuur), naar seetali (koelte) veranderen. Als je geïrriteerd bent, erg depressief, in een vreemde geestestoestand, begin dan te ademen door je rechter neusgat. In 3 minuten zal je een andere persoon zijn. Deze mogelijkheid om van neusgat te veranderen met de adem zou aan je kinderen in hun eerste drie jaar moeten worden geleerd. Beoefening van deze kunst kan psychisch instorten voorkomen.

Hoe je deze kriya moet doen. Zit in een gemakkelijke meditatieve houding met een rechte rug. Vouw je handen met de rechterduim boven. Plaats je handen voor het centrum van je middenrif, je lichaam aanrakend. Sluit de ogen. Concentreer je op de adem bij het begin van je neus. Merk op via welk neusgat je ademt. Je zou dit binnen 3 minuten moeten weten. Verander van neusgat. Als je voornamelijk door je linker neusgat ademde, verander je dit bewust naar je rechter neusgat. Let er op dat je je schouders totaal ontspannen houdt. Je zou druk moeten voelen in je handen, maar niet in je schouders.

Oefen het ademen door steeds een ander neusgat. 31 minuten is een goede tijd om dit te beoefenen.


bottom of page