top of page

Lente Detox


Vanochtend gaf ik een workshop over de Groene Week, een lente-detox….

Wat haal ik mij toch altijd op de hals, dacht ik gister, toen ik om 23 uur nog in de pannen omsloeg. Maar ik weet dat ik yoga geven nodig heb om zelf vooruit te komen. Maar dat terzijde.

We hebben vanochtend gepraat over de groene week, geyogaat, gemediteerd en groen geluncht. En nu gaat iedereen een weekje afbouwen (minder tot geen koffie, alcohol, chips en koekjes) en dan gaan we een weekje groen: alleen groene groente en fruit en een beetje bonen en noten, mits groen. Door alleen groen te eten krijg je meer chlorofyl (die groene kleurstof) binnen. Daardoor neemt je lichaam beter zuurstof op. Chlorofyl werkt ontgiftend: in ons lichaam bindt het zware metalen aan zich. Het groene dieet reinigt je lever. Het zorgt ervoor dat je cholesterolspiegel naar beneden gaat. Je voelt je fitter en energieker. Oh ja en het werkt gunstig bij Cara, eczeem, glutenallergie en reumatische aandoeningen. En je krijgt een straaaaalende huid! Ook nog! Op energetisch niveau werkt het groene dieet ook: groen is de kleur van het vierde chakra, ons hart: onvoorwaardelijke liefde voor jezelf en anderen. En je lichaam “baadt” een hele week in groene energie. Dus ook je hartchakra wordt aangeraakt.

En wat ik ook een hele fijne vindt: voedsel zegt iets over je bewustzijn. Eten is een belangrijke interactie met de wereld rondom je en als je eet met een gevoel van liefde en connectie en vrede heeft alles in de wereld daar baat bij. Het groene dieet is veganistisch en dus geweldloos. Jahaaaaa denk daar maar eens diep over na voordat je gedachteloos een borrelplankje leeg eet....


We gaan dus de komende weken ons bezinnen en met meer aandacht ons lichaam voeden. En yoga doen. En mediteren.

En koud douchen.

En masseren met yoghurt.

En het allerbelangrijkste:

Met aandacht de dingen doen..

Das al een hele opgave.


Een fijne meditatie die past bij deze week:

Ademhalingsmeditatie om meer zuurstof op te nemen

De houding Ga zitten met gekruiste benen of in een andere meditatiehouding. Houd de handen ontspannen op elkaar in je schoot.

Ademhaling: Je doet je ogen dicht en concentreert je op je ademhaling. Door je neus. Voel hoe je adem in en uitstroomt. Laat je adem doorstromen tot je buik. Wees met heel je aandacht bij je adem. Als je hier helemaal mee bent ga je als volgt ademen: 4 snufjes in waarbij je je buik bij iedere snuf meer uitzet. Houd je neus open. Houd de adem 4 seconden vast Adem in 4 snufjes uit en trek je buik bij iedere snuf een beetje meer in Blijf 4 seconden leeg, zonder adem, in rust.

Aandachtspunt: Door een klein kiertje naar het puntje van je neus. Bij hoofdpijn of lastig: gesloten

Mantra Bij deze meditatie hoort de mantra : Sa Ta Na Ma Sa Oneindigheid Ta Leven Na Dood Ma Wedergeboorte

Naar deze mantra hoef je alleen maar te luisteren. Werkt ondersteunend bij het ritme van de ademhaling.

De muziek van Tera Naam – SaTaNaMa is hier heeel fijn bij!


bottom of page