top of page

Wijs aan de wijn


We hebben elkaar een weekend opgezocht. Mijn oud-kundaliniyogastudiegenoten en ik. En dat was fijn! Tóch om 4 uur opstaan om de sadhana te doen (en de hele dag kapot zijn). Veel mediteren en yoga en met name: uitwisselen van alle ervaringen, vragen, dingen….

Bijvoorbeeld over de Kundalini lifestyle: hoe Kundalini ben je? De Kundalini yoga lifestyle is best pittig: als je het goed wilt doen begin je de dag met een koude douche, dan doe je oefeningen, je eet heel gezond, geen koffie, alcohol, nicotine, drugs en vroeg naar bed, want sadhana! De oefeningen geven je energie en happiness en de yogafilosofie –dat uiteindelijk ‘’to serve’’ het hoogste doel is- ondersteun ik ten zeerste. Kundalini yoga geeft je karakter. De discipline om deze lifestyle vol te houden geeft je kracht en power. Eens! Maarrrrrrrrrrrrrrrrr in het gewone leven zijn er zoveel afleidingen, leuke spannende prikkels....alleen Kundalini leven is zo clean, bijzonder in balans doch zo saai af en toe.

En wat vertelde een Kundalini collega dit weekend: dat zelfs Lama’s af en toe vlees eten en wijn drinken omdat ze anders zo met het hoofd in de wolken zitten dat ze het contact met het aardse verliezen en daar heeft niemand wat aan. Kijk, daar knapten we van op. En toen deden we ook nog de tarot van Osho en trokken we deze kaart.

En dit zeg Osho hierover: Dit bacchische type is het toonbeeld van een compleet mens, een 'Zorba de Boeddha', die wijn kan drinken, op het strand kan dansen en kan zingen in de regen en tegelijkertijd beschikt over het diepe inzicht en de wijsheid van een wijze. In zijn ene hand heeft hij een lotus, ten teken dat hij de gratie van het vrouwelijke respecteert en in zich heeft. Zijn blote borst (een open hart) en ontspannen buik laten zien dat hij zich ook op zijn gemak voelt met zijn mannelijke kant; hij heeft genoeg aan zichzelf. De vier elementen aarde, vuur, water en lucht komen allemaal samen in de Heer van Regenbogen, die bovenop het boek van de wijsheid des levens zit. De helft van de mensheid heeft de innerlijke wereld aanvaard maar de wereld buiten ons verloochend. De andere helft van de mensheid heeft de materiele wereld aanvaard en de innerlijke wereld verloochend. Ze leven allebei maar voor de helft en een half mens kan nooit tevreden zijn. Je moet heel worden: fysiek rijk, wetenschappelijk rijk; rijk in je meditatie, rijk in bewustzijn. Alleen een heel mens is een heilig mens, zo zie ik het. Ik wil een ontmoeting tussen Zorba en Boeddha. Zorba alleen is hol. Zijn dansen heeft geen eeuwigheidswaarde, het is een tijdelijk genot. Weldra krijgt hij er genoeg van. Pas als je over onuitputtelijke bronnen beschikt, afkomstig uit de kosmos zelf... pas als je existentieel wordt kun je heel worden. Dit is mijn bijdrage aan de mensheid: de hele mens.

Ohhh, die Osho is echt zó mijn vriend!

Feesten in wijsheid!

Wil je ook es een Osho tarot kaart trekken?


bottom of page