top of page

Je derde oog


As human beings we are not given claws, thorns or hooves to shield ourselves. Instead the Creator gave us the ability to develop our intuition for protection - Yog Bahjan

Mediteren koekeperen.... I love it and I hate it. Ik weet wat het me brengt maar om me er toe te zetten.... alles lijkt belangrijker dan mediteren en ik draal mijn dag door. Terwijl: áls ik een tijdje lekker mediteer zie ik de prachtigste kleuren en beelden met mijn ogen dicht. Er zoeft blauw en goud voor eh.. ik denk mijn derde oog, mooier dan de mooiste kleuren.

En dat is je 6e chakra dus, je derde oog, zetel van de intuïtie.

Wat info voor de liefhebber:

Dit chakra is verbonden met de hypofyse. Die zit midden in je hoofd, net onder je hersenen. Zo klein als een erwt en nog geen halve gram zwaar. Toch scheidt het negen verschillende hormonen af die invloed hebben op veel verschillende processen in je lichaam. Deze hormonen hebben weer invloed op de aanmaak van hormonen die door andere klieren worden aangemaakt, zoals door de schildklier, de bijnieren of eierstokken. Een belangrijke dus, die hypofyse. Yogi Bahjan heeft er zelfs verschillende sets voor ontworpen. zondag gaan we er eentje doen....

Je zesde chakra is verbonden met de kleur indigo, een diepe, rijke wijze, rustgevende kleur blauw.

Het corresponderende element met dit chakra is licht. Hoeveel we kunnen “zien” hangt af van hoever dit chakra geopend is. Licht maakt dat we kunnen waarnemen en dat is de belangrijkste eigenschap van chakra 6: het vermogen om buitenzintuiglijk waar te nemen.

Dit chakra wordt beschouwd als opslagplaats van visuele informatie. Een beeldscherm zeg maar, waar al je indrukken van je ogen worden geanalyseerd. En je derde oog brengt hierbij extra inzicht: een soort van tussen de regels door lezen…

De hindoes noemen dit chakra anja, wat waarnemen, besturen betekent. Hoe meer en beter je waarneemt, hoe beter je richting aan je leven kunt geven. Denk hierbij aan visualiseren: hoe beter je een beeld kunt visualiseren in je hoofd, hoe groter de kans dat het gematerialiseerd wordt.

Als dit chakra goed werkt heb je inzicht in wie je bent, je bent in het hier en nu aanwezig maar je neemt ook voldoende afstand om te reflecteren, tot jezelf te komen. Je ziet de dingen niet meer in zwart-wit maar in vele mooie grijzen en in plaats van tegenstellingen zie je overeenkomsten.

Je bent creatief, intuïtief, kunt visualiseren en de dingen in een groter geheel zien. Je probeert bewust je leven te sturen en vorm te geven: een idealist met beide benen op de grond.

Als dit chakra niet goed werkt vertrouw je eerder op de inzichten van anderen dan op die van jezelf, trek je je heel graag terug in jezelf of ontgaat je juist helemaal niets. Je staat niet stil bij je gedrag. Waarom je de dingen doet zoals je ze doet of waarom dingen gebeuren is voor jou een groot raadsel. Je kunt last hebben van hoofdpijn of een slecht geheugen. Je kunt chaotisch, angstig, veroordelend en depressief zijn en last van nachtmerries hebben. Niks an.

Wat helpt om dit chakra in balans te brengen is: zelfonderzoek, reflectie, tijd met jezelf doorbrengen in stilte.. En visualiseren: stel je je leven voor hoe je het wilt hebben en maak het plaatje in je hoofd. En besteed aandacht aan ontspannen… En je dromen horen ook bij dit chakra: onthoud ze, schrijf ze op en onderzoek wat je dromen je te vertellen hebben.

Oefen je in helder zien: Kijk of je de aura van iemand kunt zien. Je ziet veel meer dan jezelf denkt. Een oefening is de fotoflits: Zet een vriend/vriendin een eindje van je af neer en sluit je ogen. Kijk dan even kort en sluit je ogen weer. Wat zag je? Welke kleuren komen bij je op en waar zaten die kleuren? Benoem het en onderzoek het met de vriend/vriendin. Vaak zie je meer dan je denkt.

En natuurlijk helpt mediteren. Klik maar es op één van de tags. Die goeie ouwe Kundalini yoga heeft honderden meditaties die je helpen om je inzicht in jezelf te vergroten en zo dichter bij jezelf te komen.

En dan nog een shake die Maya Fiennes een inzichtverhoger noemt, want het activeert de vibratie van licht en doet van alles goeds voor je hersenen:

1 mango

2 ons bramen

2,5 dl water

beetje munt

1 eetlepel lijnzaadolie.

Blend en geniet!


bottom of page