top of page

De eerste 3 chakra’s worden “ lower triangle” genoemd. Bij deze chakra’s gaat het over overleven, seks en macht. Deze chakra’s zijn je fundament, je basis, om jezelf in stand te houden en te beschermen. De onderste 3 chakra’s zijn vooral op jezelf gericht. Het 4e chakra: het hartchakra is het chakra van de transitie naar de bovenste 3 chakra’s: “ upper triangle”, waar het vooral gaat om anderen en het spirituele.

Het vierde chakra is het chakra waar “ik” overgaat in “wij”. Dit chakra is verbonden met liefde, compassie en het vermogen om onvoorwaardelijk lief te hebben. Het is de taak van je hartchakra om je lichaam en geest met elkaar te integreren en met elkaar in balans te brengen. Als dat lukt voel je je heel, veilig, vol compassie. Niet meer vechten maar overgave, liefde, acceptatie. Het is zoals het is…

De kleur die bij dit chakra hoort is groen. Vredig, geruststellend, fris, veilig groen. En het element is lucht. Lucht staat voor vrijheid, openheid en zachtheid. Wat heerlijk als je hart zo voelt! Lucht kan verlichting geven en voedt je longen. Want je adem is onlosmakelijk verbonden met dit chakra. We kunnen weken zonder eten, een paar daagjes zonder drinken maar slechts een paar minuten zonder lucht. Ademen zorgt ervoor dat je niet doodgaat maar is ook een krachtig transformatiemiddel, denk bijvoorbeeld aan: gifstoffen verbranden, geblokkeerde emoties ontladen, een krachtige stem opzetten, diep zuchten om je te concentreren of te gronden enz.

Kundalini yoga helpt zó goed om dit chakra goed te laten stromen. Alle hartopeners, ademtechnieken en meditaties… ze helpen je om onvoorwaardelijke liefde te voelen. Voor jezelf -want dat is de basis- en voor anderen. Als je begint te voelen dat er iets groters is buiten de grenzen van je lichaam en tijd, dan stijg je uit boven de gevoelens van eindigheid en eenzaamheid……Dan kom je uit in je hartchakra.

Als dit chakra goed werkt kun je je happy, heel en vredig voelen. Je bent niet snel ziek. Je kunt goed voor jezelf zorgen en voor anderen. Je bent onbaatzuchtig en in balans met geven en nemen.

Als dit chakra niet goed werkt kun je dat merken aan je adem, je longen, je hart. Bronchitis, astma, hyperventilatie, verkoudheid, een hoge bloeddruk, hartklachten. Te veel geven, te weinig liefde geven, teveel verwachten, liefde bij anderen wegtanken…..Het kan (ik benadruk kán) te maken hebben met een niet goed werkend hartchakra.

Wat helpt: • Je bewust zijn van je hart en daar onvoorwaardelijk liefde door visualiseren. • Wandelen in de natuur • Een mindfullness cursus • Meer aandacht voor het nu, voor dankbaarheid • Ademhalingsoefeningen zoals bewust lang en diep ademhalen en/of de vuurademhaling • Oefenen in geven zonder er iets voor terug te willen

En liefde. Liefde geven… Er bestaat geen betere manier om liefde aan te trekken dan liefde te geven…. Anderen helpen…. Compassie. En overal de liefde zien.

Een mooie oefening hiervoor is een hartopende meditatie. Zie tags: hartopener. Oh ja en alle oefeningen die met ademen te maken hebben. Zie tags: pranayama.

En groene groente eten, en groen fruit, hihi. En elke ochtend in de spiegel kijken en blij zijn met je mooie zelf!

En wat mij het meeste helpt: letterlijk liefde naar en door je hart te ademen.

Best zweverig maar ach, als het helpt?

Probeer het maar es!


bottom of page