top of page

Niet moeten maar willen


Ik wil!

Dat is het kenmerk van je derde chakra: actie, kracht, energie! Dit chakra correspondeert met het element vuur en de kleur die ermee verbonden is is geel: als de zon: vurig, krachtig, warm, aanwezig.

Het derde chakra ligt in de buurt van je zonnevlecht, van je navel tot het borstbeen.. Het is de plek waar je voelt dat je zenuwachtig bent, waar je vlinders voelt…

Het derde chakra is een vurig chakra dat je kracht, licht, warmte en energie schenkt. Het representeert je wil, je handelen, je daadkracht. Het is je wil die je in staat stelt te groeien en te veranderen. Dankzij je wil kun je moeilijke dingen doen, uitdagingen aangaan en nieuwe richtingen ingaan. Door je wil ben je waar je nu bent in je leven. Mooi: Door je wil ben je waar je nu bent in je leven.

Maar vaak herken je je eigen wil niet en denk je dat je dingen “moet” doen: schoonmaken, werken, verjaardagen enz. Als je jezelf voorhoudt dat je er voor kiest om je dingen te doen, wordt het leven een stuk prettiger. Dus in plaats van: ik moet m'n huis schoonmaken: ik wil m'n huis schoonmaken. Echt heus: voelt fijner!

Het derde chakra wordt ook wel navelchakra genoemd. En je navelpunt is een belangrijke in de Kundalini yoga. Hier ontspringen en eindigen vele nadi’s, energiepunten. Om je wil en daadkracht te ontwikkelen helpt het om je navelpunt te versterken. Buikspieroefeningen dus! Bijvoorbeeld de stretchpose (zie tags).

Wanneer dit chakra goed geopend is ben je je bewust van je eigen kracht, ruimte en omgeving. Je kunt jezelf goed uiten en weet je ideeën om te zetten in daden. En hoeveel mensen er ook bij je in de buurt zijn en wat van je willen, je blijft in contact met je eigen energie…

Een slecht functionerende zonnevlecht geeft een gevoel van leegte, je weet niet wat je wilt en hebt geen energie. Je bent een beetje onzichtbaar, zit graag op je eigen wereldje, bent gemakkelijk te beïnvloeden en past je te gemakkelijk aan anderen. Oh ja: slap en moedeloos ook nog! Hé wat een triestigheid…. Je kunt ook een overactief chakra hebben: teveel willen, je zin doordrukken, macht over anderen in plaats van over jezelf, manipuleren in plaats van inspireren..

Wat kun je doen om je derde chakra te kalmeren of te stimuleren:

Als je teveel doordraaft in dit chakra helpt dimmen, relativeren, ontspanningsmeditaties, ademen door je linkerneusgat, rust…..

Als je dit chakra wilt versterken zal je het vuur in jezelf moeten oppoken! Wat kun je doen:

De vuurademhaling! Elke dag! Geeft power en zuivert je bloed en nog duizendmiljoen effecten meer! Stretchpose: Moeilijk maar goed! Zie tags.

En verder: oude zaken afhandelen, je rommel opruimen, je grenzen voelen en aangeven, niet moeten maar willen....

En nog een derdechakra drankje dan:

Manipura shake (stimuleert je spijsvertering)

120 ml plat bronwater 60 ml kokosmelk 3 vijgen, in stukjes 1 dadel in stukjes Kaneel

Blend. Dawast

Deze week gaan we bij de yoga de Nahbi Kriya doen. Een hele fijne voor je navelpunt!

bottom of page