top of page

Chakra 2 is heul oke


Komende week gaan we in de yoga een set doen voor het tweede chakra.

Het tweede chakra gaat over seksualiteit en creativiteit. Leuke dingen dus....

De plaats van dit tweede chakra is je onderbuik en geslachtsorganen en is verbonden met de kleur oranje: minder heftig en agressief maar sprankelend, bruisend, vrolijk, energiek, creatief. En het element dat bij dit chakra hoort is water: vloeibaar, stromend, in beweging. Water is ontvankelijk, neemt de vorm aan van de omgeving, volgt de weg van de minste weerstand maar kan ook een enorme kracht ontwikkelen. Dit is het belangrijkste aspect van dit chakra: als water in beweging: loslaten en op gang brengen van een stromende beweging. Denk maar aan de “flow” in creativiteit en in sexxxxx. Alles wat verband houdt in je lichaam met water hoort bij dit chakra: bloed, lymfevocht, zweet, de blaas, de nieren + de geslachtsorganen.

In dit chakra gaat het over emoties, prikkelingen, verlangen, plezier, seksualiteit en voortplanting.

Mensen zijn van nature geneigd om zich open te stellen voor leuke dingen en af te sluiten voor stomme. Freud had dit al in de peiling en noemde dit het lustprincipe.

Lust en plezier: het hoort bij het tweede chakra. Lust en plezier bevorderen ontspanning en dus het ontladen van spanning en dat zorgt voor verbinding tussen je lichaam en je geest. Lust en plezier scherpt je zintuigen, je verlengstuk van bewustzijn. Teveel lust kan je verslaafd maken en maken dat je van je pad afdwaalt maar als je in balans bent kan het verdieping, veel liefde en kracht en energie geven.

Wanneer dit chakra goed werkt heb je goed contact met anderen, beweeg je soepel en gemakkelijk en houd je van seks. Je hebt belangstelling voor kunst en cultuur, bent creatief en hebt fantasie. Je bent flexibel en houdt van flow. Je houdt van verbinding en aanraken...Een Bourgondië, zeg maar, die zich overal thuis voelt.

Dit chakra raakt uit evenwicht door emotioneel geweld, misbruik, agressie, afwijzing, ontkenning van jouw gevoel als kind.

Als het tweede chakra onderontwikkeld is zijn symptomen: rigiditeit, gebrek aan verlangen, pessimisme, depressie, het gevoel dat je het niet verdiend...

Verder kun je problemen hebben met je nieren, je blaas, je seksualiteit. Je vindt contact met anderen lastig. Een beetje droogjes, een beetje stijfjes….

Je chakra kan ook overontwikkeld zijn. Dat uit zich in verslavingen, hele sterke emoties, emotionele afhankelijkheid, zwakke grenzen, agressief en intimiderend gedrag

Wat helpt om dit chakra in balans te brengen is allereerst jezelf kennen: je gevoelens en emoties. Nou, das al een aardige klus. En dan deze gevoelens en emoties ook durven uiten naar anderen.

En verder creatieve dingen: schilderen, dansen, tantra. Maar ook alles met water: veel water drinken, zwemmen, badderen... En veel bewegen, zodat je soepeler in je vel gaat zitten. Kundalini yoga dus!!!

We gaan deze week een pittige set doen voor de nieren en de bijnieren met veel nieuwe oefeningen. Jeej!

En als laatste een tweedechakrasmoothie van Maya Fiennes:

Een halve mango

1 perzik

een kleine banaan

Blend met een scheutje hele verantwoorde magere bioyoghurt en een theelepel honing.

Drink en geniet met al je zintuigen!

bottom of page