top of page

Alles wat je altijd al wilde weten over het eerste chakra


Jaaaaaa! De Kundalini yoga gaat weer beginnen en de komende weken staan onze chakra's centraal. Van beneden naar boven gaan we onderzoeken hoe het met onze chakra's gesteld is.

Komende donderdag en zondag een hele fijne kriya en meditatie voor chakra 1, en daar zal ik es wat meer over vertellen:

CHAKRA 1 WORTELCHAKRA

Je eerste chakra bevindt zich aan de onderkant van je wervelkolom. Er hoort een diep bijna vibrerend rood bij. Rood: de kleur van bloed, pijn, leven, woede, liefde. Daar waar alles om draait in het leven. De basis dus.

Het element aarde hoort bij dit chakra: een vaste, stevige vorm, wat staat voor vasthouden en scheppen van structuren, manifestatie.

Lichaamsdelen die gerelateerd zijn aan de eerste chakra zijn je botten, voeten, benen, perineum, dikke darm, bijnieren en het immuunsysteem.

Bij dit chakra gaat het over aardse zaken als: je lichaam, je gezondheid, je veiligheid, maar ook oordelen en je vecht-of-vlucht-reactie. Alles om te overleven dus!

Dit eerste chakra is het fundament, de basis van ons leven. En die basis, dat fundament moet sterk zijn anders heeft de rest geen zin! Dus niet met je kop in de wolken als je voeten niet stevig op de aarde staan…

In je eerste chakra liggen je angsten opgeslagen want angsten hebben vaak te maken met veiligheid. Ook al onze gewoonten en verslavingen zijn afkomstig uit dit gebied. Allemaal patronen wat je hebt ontwikkeld uit angst om te leven, écht te leven!

Als dit chakra niet goed werkt kun je last hebben van overgewicht, aambeien, koude voeten, broze nagels. Maar ook bezorgdheid, niet snel ergens kunnen “aarden”, zweverig voelen, verslavingsgevoelig, niet je bed uit kunnen komen, financiële problemen, en al die angsten en onzekerheden vanuit onveiligheid hebben met dit chakra te maken.

Als dit chakra goed ontwikkeld is voel je je zeker, je kunt jezelf, anderen en situaties accepteren zoals het is… Je bent praktisch, daadkrachtig, houdt van lichaamsbeweging en voelt je snel ergens thuis. You go with the flow!

Nou, dat willen we allemaal wel en hier gaan we in de yoga deze week mee aan de slag: met een kriya en meditatie voor je eerste chakra.


Maar thuis kun je ook dingen doen: Allereerst: heel basaal: rust, reinheid en regelmaat… Saai maar waar. Goed eten, elke dag bewegen, zorgen dat je huis schoon is en je financiën op orde, lekker naar de sauna, je laten masseren.....

Je kunt ook actieve oefeningen doen. Bijvoorbeeld gronden:

Mensen denken in de spirituele wereld altijd dat ze “naar boven” moeten. De hogere chakra's worden als beter, heiliger gezien omdat je daar verlichting bereikt. Maar: je fundament moet op orde zijn! En daarvoor kun je gronden. Gronden zorgt ervoor dat je in het hier en nu aanwezig bent en je verbonden voelt met de energie van de aarde. Als je gegrond bent kun je niet vallen en dat voelt veilig! Door gronden laat je je spanning afvloeien naar moeder aarde en die lost het voor je op. En je grondt al als je alleen al dénkt aan je voeten. Je kunt de soefidraai doen (zie tags) of de frogpose (zie tags)

En rode kleren dragen, rode dingen eten....

En een 1e chakrasmoothie van mijn grote vriendin Maya Fienes wil ook nog wel eens helpen:

1 rode peper

3 wortels

1 appel

stukkie gember

In de sapcentrifuge, drink met kleine slokjes in een half uur Nou, als je nu nog niet in de aarde zit weet ik het ook niet meer!


bottom of page