top of page

Wederom de liefde


En daar was ie weer: Jan Geurtz en op het laatste moment kon ik ook nog 2 kaartjes bemachtigen. Dus daar ging ik, met geliefde A. want zoals u allen weet struggelen wij nogal met de liefde, en is alle inspiratie en wijsheid van harte welkom

Een zaal vol grijzende vrouwen en een enkele man.

Jan Geurtz stond -heel vertederend- zelf z'n boeken te verkopen... lief!

En daar ging ie van start. Met eerst een prachtig verhaal over aanwezig zijn in plaats van doen. Over zijn met wat er is in plaats van weerstand. Over bij jezelf blijven. En hoe lastig dat is...

En toen over relaties: dat verliefdheid niets anders is dan dat iemand op de juiste knoppen drukt. Dat die ander zo heerlijk dat negatieve gevoel over jezelf bedekt en dat je de ander daarvoor steeds meer nodig hebt. En oprecht denkt dat die ander je gelukkig maakt.

Totdat de ander "gewoon" wordt en dat negatieve zelfbeeld weer aan de oppervlakte komt. En dan ga je de ander daar lekker de schuld van geven.

Há, dat werkt niet. Daar weten geliefde A. en ik alles van....

Een spirituele relatie werkt wél, zegt Jan. en zo ziet die eruit:

In een spirituele relatie is niet de relatie maar je eigen spirituele ontwikkeling het hoogste doel;

In een spirituele relatie heb je geen enkel recht op elkaar;

In een spirituele relatie ben je zelf verantwoordelijk voor je gevoelens, de leuke en de stomme;

In een spirituele relatie ben je verantwoordelijk voor je eigen geluk en lijden, en niet dat van je partner;

In een spirituele relatie ben je alleen bij elkaar als je dat allebei wilt.

Het klinkt misschien een beetje koeltjes maar: als je je je niet meer schuldig, verplicht, verkrampt hoeft te voelen ontstaat er ruimte en vrijheid. En daar gedijen we over het algemeen goed bij!

Ach ja, het klinkt zo simpel maar ga er maar aan staan.

De avond na de lezing waren geliefde A. en ik zeer geïnspireerd maar 3 uur later zaten we alweer ouderwets elkaar niet te begrijpen.

En toch: Jan Geurtzs visie inspireert me in hoe je in relaties kunt staan. Daar wil ik heen, dat wil ik leren! Dat vraagt om bewust te zijn. Bewust in wat ik doe, zeg en uitdraag. Niet voor de ander denken, geen oude koeien, mijn eigen oude pijn herkennen en dragen en er verantwoordelijkheid voor nemen.

En zal ik es wat vertellen? Geliefde A. probeert hetzelfde. En dat maakt dat we elkaar af en toe zowaar een beetje leuk vinden.

Wat ook fijn kan zijn, in plaats van al dat gepraat met elkaar:

een partnermeditatie, om zonder woorden in verbinding te komen:

Een meditatie om onvoorwaardelijke liefde te ontwikkelen:

Ga recht tegenover elkaar zitten, zodat jullie elkaars hartcentrum (vierde chakra) op het midden van de borst kunnen aanraken Leg je rechterhand op het hartcentrum van je partner en leg je linkerhand over zijn of haar uitgestoken rechterhand Staar elkaar nu enige tijd in de ogen. Sluit na twee of drie minuten beiden de ogen. Je zou een sterk gevoel van liefde en één zijn kunnen ervaren. Blijf in deze houding zitten zolang als jullie willen-misschien wel 15 tot 20 minuten


bottom of page