top of page

Een strakke buik en verlost van twijfel en koopzucht


Vorige week hebben we een set oefeningen gedaan voor het 3e chakra: de nahbi kriya. En dat vond iedereen een lekkere, pittige set oefeningen. En oh, wat vind ik het leuk om Kundalini yoga les te geven, maar dat terzijde.

De nahbi kriya is een klassieker in de Kundalini yoga. En een belangrijke, want de nahbi kriya helpt je om je 3e chakra en het daarin gelegen navelpunt sterker te maken. En, zegt yogi Bahjan: alle yoga begint bij je navelpunt!

Tussen je navel en je wervelkolom bevindt zich het navelpunt. Ongeveer 2 centimeter lager dan je navel. Dit bevat het beginpunt van 72.000 zenuwen, waarvan er 72 van vitaal belang zijn en 10 de allerbelangrijkste. Het navelpunt heeft een belangrijke taak omdat daar dus duizenden kanalen samenkomen waar de levenskracht, prana doorheen stroomt. Daar wordt kracht, stroomsnelheid en hoeveelheid energie bijgesteld.

We weten intuïtief ook wel dat dit een belangrijk punt is: voor je geboorte was de navelstreng je bron van energie. En daar gaat het ook om in dit navelgebied: energie, kracht, wil, vuur, lef, passie.

Als je navelpunt krachtig is heb je power, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en weet je wat je wilt. Als je vaak twijfelt, bang bent, je schaamt, overal problemen ziet en/of voortdurend wilt kopen is je navelpunt uit balans.

Als ik weer eens liep te twijfelen tijdens de opleiding zei onze teacher just to strenghten my navelpoint!

Ach ja, zo simpel kan het zijn, gewoon even gerichte yoga doen.

Want het is waar: na yoga is de wereld fijner.

Ik ervaar het in mijn lessen aan den lijve: na een half uurtje is de energie totaal anders dan bij binnenkomst.

De allersnelste navelpuntversterker is de stretchpose.

Een heavy maar lonende oefening, zelfs als je het maar een paar seconden kunt volhouden.

Je bouwt er zelfvertrouwen, lef en power mee op. Op een goede dag kan ik m 2 minuten, op een slechte 8 seconden.

Zo gaat ie:

Lig op je rug.

Houd je voeten bij elkaar. Druk je onderrug plat tegen de grond. Strek je handen naar voren, handpalmen naar beneden. zie plaatje. Til je hoofd op door je hart op te tillen. Kijk naar je tenen. Til je voeten ongeveer 15 cm op. Begin met de vuurademhaling.

Je mag in plaats van twee benen, afwisselend een been gebruiken, en blijf bij de krachtige vuurademhaling.

Wat het allerfijnste is van al die oefeningen: je krijgt er best een strakke buik van. En das een fijne gedachte met de zomer voor de deur en zin in bikini aan.


bottom of page