top of page

The cycles of life


Oudste zoon was bezig met het leren van economie. En het viel hem op dat hoog- en laagconjunctuur elkaar steeds afwisselen wat best k. is want als het goed gaat weet je dat het weer minder gaat worden en dat is best zinloos aldus zoon. Haaaaa een bruggetje naar het echte leven: ik vertelde over dalen en bergen en over bij jezelf blijven en dat verandering bewustzijn geeft en zoon keek me glazig aan en toen liever naar z'n mobiel.

Maar hij herkende wel dat bepaalde periodes in je leven heel rustig en bijna saai zijn en dat je soms juist in hele onstuimige periodes zit. Die ups en downs van het leven kun je volgens yogi Bahjan kun je het leven indelen in 3 cycli:

The cycle of consciousness

Iedere 7 jaar maak je een shift in bewustzijn.

Dat mooie getal 7: de wereld werd geschapen in 7 dagen, 7 dagen heeft een week, 7 chakra’s, 7 wereldwonderen, 7 dwergen, 7 geitjes, 7 vette en 7 magere jaren.

Je hebt dit vast wel eerder gehoord, deze 7 jaren cyclus in je leven…. Kijk maar eens terug. Wat waren de grootste veranderingen? Veranderingen geeft bewustzijn. Of is het net andersom? Je kunt stellen dat de eerste 3 x 7 jaren (0-21) gaan over fysieke rijping; De volgende 3 x 7 (21-42) jaren over je emotionele en sociale ontwikkeling; En de volgende 3 x 7 (42-63) jaren gaan over gerijpt zijn, weten wie je bent, spirituele wijsheid

En daarna? Dan is het partytime!! Heb je zo’n beetje bewust de goede dingen in je leven gedaan dan kun je gaan vieren! Nou, dat is een fijn vooruitzicht! Geen zorgen over rimpels en dikke buiken en grijze haren: het doet er allemaal niet toe. Het wordt sowieso leuk. Al onze spirituele zoektochten zijn het waard geweest: Het innerlijk zal hoogtij vieren!! Lol en fun, van binnenuit!

En dan heb je nog 2 andere cycli:

The cycle of intelligence

Iedere 11 jaar is er een verandering in hoe je je leven aanpakt. Doordat je meer bewustzijn en wijsheid ontwikkelt, zal je om de 11 jaar nieuwe strategieën ontwikkelen om met moeilijke situaties, jezelf, de ander, het leven om te gaan. Dat snap je per 11 jaar steeds beter.

The cycle of life energy Deze cyclus gaat over je levensenergie: Van 0-18 jaar heb je energie te over! En ook in de tweede cyclus heb je veel energie, maar de effecten van stress, werk, drugs, relaties, ervaringen kun je misschien al voelen in je energiereserves. In de derde cyclus (leeftijd 36-53) heb je nog steeds energie, maar hoeveel is afhankelijk van je verleden: weer die effecten van stress, het werk, drugs, relaties, ervaringen Bij de volgende cyclus (leeftijd 54-72) heb je de energie van wat je hebt gecreëerd tot nu toe in je leven: je discipline, hoe krachtig en bewust vanuit jezelf je hebt geleefd.

En dan nog een hele goede tip van de goeroe: eet per lifeenergycyclus steeds 25% minder. Dan krijg je nooit een dikke buik!

Kijk nou eens naar je eigen leven. Want er zijn bepaalde clusters in het leven waar al die cycli samen komen: 21/22 jaar 33-36 jaar

42-44 jaar 54-56 jaar In deze periodes schijnt veel beweging te zijn. Klopt dat bij jou?

En als laatste: zeropoints in life: Daar waar je helemaal opnieuw mag beginnen. En dat is allereerst je geboorte. je komt "clean" de wereld in. Maar er is er nog eentje: op je 49e is het volgende zeropoint. Dan heb je kans om het allemaal op jouw manier over te doen. Goh: lopen we daarom allemaal zo te kloten rond deze leeftijd met ons leven....

Een meditatie die wellicht helpt:

Meditatie voor als je niet meer weet wat je moet doen.

Als je niet weet wat je moet doen, probeer dan deze meditatie. Hij is erg eenvoudig, maar zeer krachtig als je hem correct uitvoert. Hij coördineert de beide gedeeltes van de hersenen, geeft je een geweldig inzicht en coördineert het mysterie van de spirituele verschijnselen naar het meesterschap over de drie lichamen (fysieke, mentale en spirituele). Ofschoon hij er eenvoudig uit ziet, lost hij vele complicaties op. Hij wordt soms de gyan mudra kriya genoemd.

Zit rechtop in kleermakerszit of op een stoel. Laat de armen ontspannen naast je lichaam hangen. Buig de ellebogen en breng de handen omhoog tot ze elkaar ontmoeten ter hoogte van de borst. De vingers van elke hand zijn gestrekt en tegen elkaar op een ontspannen manier. Kruis de handen met beide handpalmen naar de borst gekeerd. De ene handpalm ligt op de andere en de duimen kruisen elkaar. De vingers wijzen ontspannen omhoog. (De positie van de linker en de rechterhand zijn uitwisselbaar in deze oefening).Kijk naar het derde oog en kijk dan naar de top van de neus.Adem in door de neus, adem dan uit door de neus. Adem nu in door de mond, en adem uit door de mond. Adem daarna in door de neus, en adem uit door de mond. Ten slotte, adem in door de mond en adem uit door de neus.Ga met deze cyclus door. Alle ademhalingen moeten diep, compleet en krachtig zijn. Als je door de mond ademt, maak dan van je lippen een tuitje zodat je bijna fluit.Begin 11 minuten te oefenen en breid de tijd geleidelijk uit tot een half uur.


bottom of page