top of page

Over de werking van yoga


Wat houd ik toch van boeken. Ik ben de laatste van m’n vriendinnen die nog steeds lid is van de bibliotheek. Ik mag er graag rondhangen op zoek naar boeken rondom 1 van mijn vele hobby's. Een vriend zei ooit: als de bibliotheek een overzicht maakt van jouw leengedrag hebben we gelijk al je honderd hobby’s in kaart. Dat klopt. Maar mijn grootste en best constante hobby de laatste jaren is yoga. En nu ik les geef (1e les gegeven was heul fijn!) heb ik nog meer de motivatie om me te verdiepen. Ik lees en kijk alles wat los en vast zit. En toen stuitte ik op dit boek:

Waar ik alleen maar lovende reviews over lees: een verrukkelijk verhaal, vergelijkbaar met "De Celestijnse Belofte" en "De wereld van Sofie". En nu heb ik het uit en ben ook ik alleen maar lovend. Even door een saai beginnetje heen en dan word je vanzelf gegrepen door het verhaal van meisje Vrijdag en de kapitein. Want dit boek leest als een kinderboek maar behandelt grote wijze mensenzaken:

Dat de oefeningen die we voor yoga doen helpen om je levensenergie (prana) te laten stromen door je ruggengraat maar dat yoga vooral ook een interne zaak is.

Dat de wereld om je heen jouw perceptie is met als voorbeeld de pen: wie zegt dat een pen een pen is? Is ie dat uit zichzelf? Vindt een koe een pen een pen? Nee, het is wat jouw hoofd doet. Jouw bewustzijn maakt de wereld.

Als je zo naar de wereld kijkt, verschuift er iets.

Over geven en nemen: als je de pijn van de ander vanuit oprecht mededogen op je neemt, dat dat een hele goede oefening is om je egoïsme te laten verdwijnen.

Dat al onze problemen beginnen met slechte zaadjes (gedachtekrachten) die steeds worden geplant en vervolgens geactiveerd door gebeurtenissen als we onbewust leven.

Maar daar komt dat pen-verhaal weer: dingen zijn niet zichzelf, het is hoe jij ernaar kijkt.

Negativiteit ontstaat door negatieve zaadjes die eerder in jezelf zijn geplant.

Gebeurtenissen die zorgen voor negatieve zaadjes zijn begeerte, haat of onbewust leven.

Het is daarom van belang om de goede zaadjes bij te houden door bewust te leven, anderen geen pijn te doen en anderen ervan te weerhouden om negatieve dingen te doen.

En dat doe je met liefdevolle vriendelijkheid.

Bij jezelf plant je zo goede zaadjes.

De oogst van de goede zaadjes, bijvoorbeeld een gezond lichaam door yoga, moet je benutten zodat anderen ook zo'n oogst kunnen ervaren.

Dienen, lieve mensen, meer meer dienen.

Je ego voorbij, er zijn voor de ander.

En kan er een wereld ontstaan waarin alles mogelijk is…de hemel op aarde!

Dan ga ik maar eens beginnen met een pranayama: een ademhalingsoefening voor geestelijke zuiverheid, om een beginnetje te maken met die hemel.

In de yoga is de adem heel belangrijk. Adem brengt prana (levensenergie) in je systeem. Hoe meer adem, hoe meer prana!

We doen yoga om prana steeds vrijelijker te laten stromen, blokkades op te heffen.

Wat in het boek ook mooi verteld wordt zijn de 3 energiekanalen (nadi's) in je ruggengraat waar die prana doorheen stroomt.

De linkernadi eindigt bij je linkerneusgat, de rechternadi bij je rechterneusgat.

Links staat voor vrouwelijk, de maan, kalmte en rust.

Rechts staat voor mannelijk, zon en actie.

Tip van de dag:

Als je s avonds lekker wilt slapen adem je door je linkerneusgat in- en uit, want kalmte.

als je s ochtends energie witl krijgen adem je door je rechter neusgat in en uit, want actie!

Pranayama voor geestelijke zuiverheid

Hoe je deze moet doen.

Ga zitten op de linkerhiel met het rechterbeen gestrekt vooruit. Strek de rechterarm omhoog en maak een vuist. Adem diep en langzaam en probeer de adem door het rechterneusgat te leiden. Laat in jezelf ‘Sat’ bij de inademing vibreren en ‘Nam’ bij de uitademing. Ga hier drie minuten mee door. Wissel van been en arm, adem nu door het linkerneusgat. Adem diep en krachtig en ga hier drie minuten mee door.

Wat deze voor je zal doen.

Deze ademhalingskriya lost negativiteit op. In plaats van de schuld bij anderen te leggen, probeer je met jezelf in het reine te komen. De kriya reinigt het lymfestelsel en versterkt het zenuwstelsel.


bottom of page