top of page

Een nieuwe goeroe


Het leuke van dingen ondernemen is dat je ook nieuwe mensen ontmoet.

Bijvoorbeeld bij de Kundalini Teacher Training die ik nu doe.

Daar zijn we met een groep van rond de 20 mensen.

20 nieuwe mensen met elk hun eigen karakter, eigenheden en inbreng.

En waar ik vorig jaar nog niemand van deze mensen kende voel ik me nu bij hen veilig en gedragen. Fijn!

Die yoga opleiding is ook (of vooral) een persoonlijk proces. Sjeumig, daar ben ik mezelf best tegengekomen... Dat ik me bijna verontschuldigde: "in het dagelijks leven huil ik echt heus niet zoveel hoor!"

Maar het fijne was dat ieder op zijn/haar manier me verder hielp: door fysiek de pijn weg te nemen, door me te confronteren, door in stilte te wandelen, door de allerliefste blikken, door te kletsen, door hele goeie foute grappen, door me nieuwe inzichten aan te reiken.

Zo wees een groepsgenoot me op de leer van Sai Baba.

Nooit van gehoord, doch wereldberoemd.

Dit is m:

Hihi.

Sai Baba heeft vanaf zijn kindertijd iedereen verbaasd door van jongsaf aan te "toveren" en te genezen. Over hem wordt gezegd dat hij een soort van Avatar was (Een God als mens geboren). Mijn groepsgenoot is bij hem in de buurt geweest en was totaal onder de indruk van zijn presence. "Kijk 'm in z'n ogen en je bent om" zei ze. Ik zal het proberen... Ik heb me eerst verdiept in z'n leer.

Love all, serve all en help ever, hurt never zijn uitspraken van hem.

Zijn leer gaat over liefde, dienstbaarheid, vrede, geweldloosheid.

Hij heeft mooie dingen gezegd en gedaan maar als ik filmpjes van 'm kijk moet ik erg lachen: hij goochelt kettingen voor z'n onderdanen tevoorschijn of het niets is en elke beweging van hem wordt geadoreerd.

En zoals het vaker gaat met charismatische goeroes: er doen heel veel verhalen de ronde dat ie een charlatan is die z'n handjes niet thuis kon houden. Was dat zo? Afgunst? Ik weet het niet en het zal Sai Baba vast een worst zijn want die is al heerlijk aan het hemelen.

Het goeds wat hij bracht dan maar: een aantal van zijn leringen:

Wees altijd blij . Ook al ben je het niet, tover een glimlach op je gezicht!! Leg de nadruk op dankbaarheid. Wees elke dag bewust van je zegeningen

Ken je kracht. Leg de nadruk op je goede eigenschappen. Dat is je kracht! Beheers je slechte eigenschappen, wees je er bewust van

Doei Ego! Al je kritiek en oordeel over een ander...het is je ego. Kies voor luisteren in plaats van praten, probeer bewust niet te oordelen...

Alles is. Stop met lijden omdatje van alles verlangt of wenst of mist. Het is nu zoals het is en als je daarin kunt vertoeven vallen je verlangens weg en geniet je van het nu!

Zelfvertrouwen. Voel de kern in jezelf. Diep diep diep in jezelf. Dat is waar je zijn moet. Daar kun je op vertrouwen

Wees je eigen goeroe. Leef bewust je leven en wees een licht voor anderen

Ach, eigenlijk weten we het allemaal wel en kun je bovenstaande tekst ook ervaren zo van: jaaahaaaaaaaaaaaaaa, weeer van die dooddoeners, ik wéét het wel....

Maar ik ben dol op dit soort leringen.

Want soms komt er opeens BOEM iets binnen wat je raakt.

Bij mij was het de blije lering.

Want het klopt. Als ik me bewust blij ga voelen gaat het leven vloeiender en vrolijker.

Dus glimlachen ga ik.... wie ein Buddha, want heul veul om dankbaar voor te zijn...

Dan nog maar een blije meditatie:

Volgens mijn zoon een soort van Noord-Koreaanse meditatie ("steeds maar zeggen dat je de beste bent wat in het grote plaatje best nationalistisch is" aldus zoon).

Zoon heeft een punt maar ach, leuk met kleine kinderen of als je es überblij wilt worden:


bottom of page