top of page

Slankmakende Mungbonen


Het afgelopen jaar ben ik nogal wat kilo's kwijtgeraakt. Ik had het zelf niet zo door maar ik scheen aan de stevige kant te zijn.

(Dat soort zaken hoor je meestal achteraf, gelukkig maar)

En nu ben ik bijna een beetje dun. Maar wel met een zwaar gemoed.

En een vriendin van mij vindt zichzelf een beetje dik. Maar die heeft wel een lekker licht gemoed.

En daar hadden we dan wel weer pret om. Want, tja, wat heb je liever?

Goed, ik zal het geheim verklappen voor diegene onder ons die denken dat ze dun veeeeeel gelukkiger zullen zijn.

Het heeft echt heus geen enkele zin om een paar weken af te vallen want in the end word je daar alleen maar dikker van.

Het gaat om je lifestyle. En om mungbonen.

Bij mij ging het als volgt:

het allereerste weekend van mijn yogaopleiding kregen we op de vrijdagavond als diner een kopje heldere bouillon met een enkel worteltje. Dawast.

We keken elkaar heimelijk verbijsterd aan en snaaiden s avonds meegenomen nootjes naar binnen. Maar het deed wel wat met me. Want hoeveel eten heb je eigenlijk nodig?

Tijdens de yogaopleiding heb ik anders naar eten leren kijken: hoe lekker puur en biologisch eten is, hoe weinig je nodig hebt, hoe fijn het is om met je handen te eten en hoe verzadigend het is om vullende en voedzame ingredienten te eten.

En dat is geloof ik wel mijn dunmakende geheim: ik ben dol op voedzaam, vullend, verzadigend eten.

En dat zijn........mungbonen!

In de yogaweek hebben we een reinigend dieet gevolgd waarbij je 's ochtends hete soep kreeg en

's avonds mungbonen met rijst + gestoomde groenten. Dat 7 dagen lang. Maar die mungbonen met rijst gaven me zo'n verzadigd gevoel. Het was genoeg..

En nu eet ik thuis veeel minder dan voorheen en nog steeds die mungbonen..... als lunch en soms ook 's avonds...

Lekker

Voedzaam

Reinigend

Dunmakend, alhoewel dat voor een echte yogi totaaaaal niet belangrijk is natuurlijk.

Hier is het recept:

  • Mungbonen - 1 kopje (150 ml) (Mungbonen koop je bij de Souk of zo'n gezonde biowinkel)

  • Rijst - 1 kopje

  • Water - 9 kopjes

  • Selderijstengel - 2 kopjes

  • Wortelen - 2 kopjes

  • Rode bieten - 2 kopjes

  • Uien - 2, gesnipperd

  • Gember - 1/3 kopje, fijngehakt

  • Knoflook - 8-10 tenen, fijngehakt

  • Turmeric/kurkuma - 1 theelepel

  • Garam masala - 1 theelepel

  • Zwarte peper - 1/2 theelepel

  • Rode chilipeper - 1 theelepel, gemalen

  • Basilicum - 1 eetlepel

  • Laurierblad - 2 stuks

  • Kardamom - 5 zaaddozen, gebruik alleen de zaden

  • Zout naar smaak

Laat de mungbonen een nacht weken.

Spoel de bonen en rijst goed af.

Breng het water aan de kook, voeg de mungbonen en de rijst toe, en laat op een middelhoog vuur doorkoken.

Stoom, kook, of rooster de groenen en voeg ze later apart toe.

Verwarm olie in een grote koekenpan.

Voeg de uien, knoflook en gember toe en fruit lichtbruin op een middelhoog vuur.

Voeg de specerijen toe (behalve zout en kruiden).

Voeg het geheel na ongeveer 10 minuten toe aan de kokende mungbonen en rijst.

Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.

Voeg de kruiden toe.

Laat het geheel nog 10 minuutjes op een laag vuur doorsudderen tot alle ingrediënten gaar zijn.

Rijst kun je vervangen door quinoa, gierst, boekweit of weglaten.

Met groenten en kruiden kun je varieren.

Ik kook het zelf minder lang en bak de gare mungbonen/rijst mee met de ui & kruiden.

Ach maak er gewoon van wat je zelf lekker vindt.

Bron: Foods for Health & Healing. Yogi Bhajan

En nu we het toch over eten hebben...

Dit kookboek:

Ge-wel-dig!

Hierdoor kan ik eindelijk een curry maken zonder potje of pakje.

Er staat zelfs een mungbonencurry in!

 


bottom of page