top of page

Vingeryoga!


Mudra's, ofwel: speciale houdingen voor handen en vingers. Mudra's vormen een belangrijk onderdeel van de Kundalini yoga. Mudra's maak je door je handen en/of vingers te buigen, te kruisen of tegen elkaar aan te leggen. (Mudra betekent zegel)

Tijdens de oefeningen en/of meditaties kunnen mudra's energieën opwekken die jouw bewustzijn vergroten.

Volgens de yoga is elke vinger verbonden met de energie en kwaliteit van een planeet.

Je duim staat symbool voor de kosmische energie en voor jouw wilskracht. Je wijsvinger verwijst naar de energie van het ego en is verbonden met Jupiter, de planeet die expansie en kennis vertegenwoordigd. Je middelvinger is verbonden met Saturnus en staat voor verantwoordelijkheid, geduld en trouw. Je ringvinger is verbonden met de Zon: actie, goede gezondheid, levenskracht. Je pink is verbonden met Mercurius die staat voor heldere communicatie.

Je kunt mudra's bewust inzetten tijdens oefeningen, meditaties of gewoon zo maar...

  • Wil je geduld ontwikkelen? Doe de Shuni mudra (je duim tegen je middelvinger)

  • Wil je actie? Doe de Ravi mudra (je duim tegen je ringvinger)

  • Wil je helderder communiceren? Doe de Buddhi mudra (je duim tegen je pink)

Grappig toch?

In de kundalini yoga wordt de Gyan mudra veel gebruikt: je duim tegen je wijsvinger.

Deze mudra geeft kalmte en begrip.

Door je wijsvinger en duim samen te brengen ontstaat een verbinding tussen jou en de kosmos.

Voorbeeld van een bekende kundalinimeditatie waarbij een Mudra gebruikt wordt:

Kirtan-Kriya Zit in easy pose. Breng je focus naar het derde oog, tussen je wenkbrauwen. Terwijl je SA TA NA MA chant breng je steeds de top van je duim samen met een van je vingers. Druk hard genoeg zodat je goed wakker blijft en bewust van de druk die je uitvoert. SA duim + wijsvinger TA duim + middelvinger NA duim + ringvinger MA duim + pink

(Deze mantra betekent: oneindigheid, leven, dood, wedergeboorte. De mantra helpt je open te staan voor nieuwe ontwikkelingen in je leven)

Je kunt de meditatie beoefenen voor 11 of 31 minuten.

Voor de 11 minuten versie chant je de mantra: 2 minuten hardop 2 minuten met een harde fluisterstem 3 minuten in stilte waarna je weer 2 minuten fluistert en vervolgens 2 minuten hard op.

Voor de 31 minuten versie chant je de mantra: 5 minuten hardop 5 minuten met een harde fluisterstem 10 minuten in stilte waarna je weer 5 minuten fluistert en vervolgens 5 minuten hard op. Vervolgens verblijf je 1 minuut in stilte en hoor je de mantra doorgaan in je hoofd zonder je vingers te bewegen.

Einde van de meditatie: Adem diep in en strek je armen boven je hoofd. Houd je adem 10 tot 15 seconden vast en schud dan je armen flink los. De rest van je lijf mag ook mee schudden, dit helpt om de energie van de meditatie goed door je hele lijf te verspreiden. Ontspan vervolgens een paar minuten of ga lekker slapen....

Er wordt verteld dat als iemand helder wit draagt en een jaar lang twee en een half uur op deze geluidsstroom mediteert, hij zal zien wat niet zichtbaar is en zal kennen wat het begrip te boven gaat....

Maar goed, wie doet dat nou?

bottom of page