top of page

Voorboos & Naboos


De laatste tijd ben ik bezig met het ego. Dat ego wat jij de baas behoort te zijn maar wat zo vaak andersom is.

En ik lees dit boek:

Heel Amerikaans en best overdreven, maar ik heb er toch wat uitgehaald:

Gabrielle omschrijft het ego als volgt: je hebt de keuze tussen angst en liefde en het ego kiest voor angst. Dat ontstaat door een ervaring in je kindertijd en binnen een mum van tijd ontpopt zich het ego als een bullebak over de geest. En maken we ons van de liefde los. Kiezen voor angst in plaats van liefde. Je moest van Gabrielle een lijstje invullen over wanneer het ego je in de weg zit en welk (oud) idee daar achter zit. Nou, dat was best confronterend. Ik kon een best lang lijstje maken Angsten, bewust- of onbewust zitten in mijn systeem en soms met heeeele oude overtuigingen. Bij mij heeft het met boos te maken. Dat ik niet wil dat iemand boos op me is.

Maar boosheid hoort bij het leven en soms is er iemand boos op mij. Ik noem een geliefde A.!

Vaak kan ik dat in het moment niet heel goed oplossen maar neemt m’n ego het over.

Met terugslaan, verdedigen, ijskoningin zijn......

Wat ik wél goed kan is voorboos en naboos zijn.

Voorboos en naboos: Van te voren je al heel boos maken over wat er vast gaat gebeuren = voorboos Op het moment je stil houden maar achteraf boze praatjes = naboos

Ja ja dat ken jij ook! Wie niet! Let er maar eens op: er is veel voor- en naboos in de wereld.

Hm, niet fraai!

Wel leerzaam.. Leren op het moment reageren. En dat lukt als je je bewust bent van dat moment. Ach het is zo simpel. En zo ingewikkeld!

Laten we es een meditatie oefening doen!

En bewust ademen zodat je in het moment bent:

Meditatie om het ego te veranderen

Houding: Zit in Kleermakerszit.

Ogen: Richt de ogen op de knokkels van de duimen. Vernauw je ogen.

Mudra: Houd de rug recht en de borst lichtjes omhoog.

Ontspan de armen naar opzij, met de handen voor de borst ter hoogte van je hart. De handpalmen zijn naar buiten gericht. Maak een losse vuist met de duimen gestrekt omhoog en breng de duimen omhoog, zodat de top segmenten elkaar aan de zijkant aanraken. De rest van de hand blijft apart. Adem: Richt je aandacht op de adem. Creëer een vast ritme op de volgende manier: Adem langzaam in door de neus in ongeveer 8 seconden. Houd de adem 8 seconden vast, adem dan in 8 seconden weer uit en houd de adem 8 seconden uit. Als deze manier van ademen je goed af gaat, kan de periode van 8 seconden langzaam uitbreiden naar een langere periode, zo lang als je wil. Blijf wel in elk deel van de ademhaling de periode gelijk houden.

Tijd: Begin deze oefening geleidelijk. Start met 3 minuten. Verhoog de tijd tot 31 minuten door elke week 3-5 minuten toe te voegen.

Beëindigen: Aan het einde van de meditatie, adem diep in, sterk de handen boven het hoofd, en open en sluit de vuisten een paar keer. Ontspan de ademhaling.

Opmerking: Deze meditatie heeft vele effecten. Hij kan worden gebruikt in een wedstrijdspanning en hyperspanning. Hij creëert een diepe concentratie en een onthechting die je toestaat je hechtingen gade te slaan. Als je eenmaal je hechtingen hebt geïdentificeerd, kan je ze loslaten door deidentificatie, of door de objecten van identificatie aan het Oneindige te geven, aan de Kosmos of aan God. Soms zal je sterke innerlijke geluiden horen, zoals drums, belletjes, of fluittonen, etc. Deels heeft dit te maken met veranderingen in druk in de schedel en oren. Als de geluiden ontstaan in diepe meditatie, is het een normale aanpassing van de neuronen in de cortex. Dit fenomeen zal snel voorbij gaan en zal je niet afleiden van de eerste aandacht en het proces van meditatie.

bottom of page