top of page

Verlicht dankzij Tijn


Sinds de yogaopleiding ben ik me zo bewust van alle gedachten: al het negatieve, al mijn gedachten over verleden en toekomst......amper in het nu. Druk leven, druk in de kop. Streven naar verlichting is millimeterwerk, lieve mensen!

Maar toen gaf Tijn Touber gaf een lezing, voorafgaand aan het blotevoetendansfeest Nataraj. Misschien dat hij wat meer verlichting kon brengen. Dus togen allerliefste vriendin Agnes en ik met heel veel zin richting Stad. Ik had m’n zwoelste knipogen geoefend op geliefde A. en die dacht dat ik best een kansje maakte bij Tijn. Want Tijn vind ik leuk. Ik heb zo’n beetje alles van hem gelezen en Tijn schrijft licht, informatief, slim met af en toe een inzichtje. Hij gaf een lezing over zijn nieuwste boek: heimwee naar het paradijs.

Kort gezegd is de vraag: wie zijn wij en waar komen we vandaan? Stammen wij werkelijk van de apen af of van hoogontwikkelde wezens (denk aan Atlantis) die over de hele wereld aanwijzingen achterlieten over onze geschiedenis en over de toekomst die ons wacht. Tijn kan aangenaam vertellen en lardeerde zijn verhaal met intrigerende weetjes: de enorme ingenieus gebouwde piramides, de Bermudadriehoek, enorm grote skeletten, lichtgevende piramides onder water, symmetrie in de kunst....

Hierna gingen we mediteren en heb ik een half uur zitten knikkebollen (Sorry Tijn) en toen konden we dansen en hebben Agnes en ik toch nog wel een half uur gedebatteerd of we nou het boek van Tijn zouden kopen of niet. Uiteindelijk kochten we 1 boek samen want goedkoper maar Tijn had geen wisselgeld. Hahaha. Ach, geld is geen ding voor ons want wat schreef Tijn in ons boek?

Hahaaaaaaaaaaaa helemaal geen millimeterwerk. Meters verlicht voelden we ons opeens. Dat was fijn dansen!

Voor diegenen die wat minder snel verlicht raken de volgende meditatie:

Meditatie voor transformatie

Zit gemakkelijk zodat je kan mediteren met een rechte rug. Plaats beide handen in vuisten voor je middenrif. De middenknokkels van de middelvinger raken elkaar aan. Druk op deze centrale knokkel geeft direct zelfvertrouwen. Strek je wijsvingers van het lichaam af en laat het bovenste deel van de vingers elkaar aanraken, een tipi vormend. Strek je duimen naar je lichaam toe zo ver als je kunt. Zij raken elkaar aan van de knokkel tot de top. Ze zullen verschillend raken bij verschillende mensen. Als je ego erg groot is, zullen ze niet zo veel terug buigen en zal je heel wat pijn voelen. Maar zelfs als je ego kleiner is, zal je na verloop van tijd pijn gaan voelen.

Adem diep in het middenrif en chant WAHE GURU 40 keer op een uitademing. Er zijn twee belangrijke factoren in deze chant. Ten eerste, als je buiten adem raakt, stop. Houd de boel niet voor de gek door met chanten door te gaan. Wacht tot de adem cyclus weer begint. Je mag, echter, ook beginnen met WAHE GURU 16 of 24 keer te chanten op een ademhaling en dan opbouwen naar 40 keer, wat ideaal is. Ten tweede, WAHE GURU zou moeten worden gechant in drie delen. WA betekent oneindig; HE betekent jij; en GURU is het Zelf. Als het op deze manier wordt gechant, WA - HE GURU zal het je heel dicht bij God brengen. Dus, er zijn drie afzonderlijke delen in deze meditatie: WA, HE, en GURU. Ze mogen langzaam of niet gechant worden. De tijd doet er niet veel toe, maar het ritme van drie wel. Het moet juist worden neergezet.

Je mag beginnen met deze kriya 10 tot 15 minuten te beoefenen; er is geen maximale limiet, maar 31 minuten is, algemeen gesproken, een goede lengte.

Wat het voor je zal doen:

Als we donkere wolken over de bergen zien komen, zoeken we een schuilplaats omdat we weten dat er gevaar in deze wolken kan zitten. We zouden kletsnat kunnen worden of door de bliksem geraakt. Deze meditatie verheldert de donkerheid in de wolken van ons hart en helpt ons dat inherente gevaar te vermijden. Het stelt onze perceptie bij van onze projectie en voorkomt vreemde acties, die voortkomen uit een zwak zelf beeld.

Om deze kriya meester te worden, moet hij 120 dagen worden beoefend. Dat betekent 40 dagen voor elk van de drie cycli. Dat is de kortste tijd die mogelijk is. Het kan ook 40 jaar duren. Het hangt allemaal af van hoe krachtig en oprecht je oefent. Je zal, echter, altijd enig effect beginnen waar te nemen in ongeveer 120 dagen.

De effecten zijn: 1) Als je spreekt, zal het vermogen tot luisteren en begrijpen, automatisch aan de persoon, die naar jou luistert, worden gegeven. ; 2) Wat je ook zegt, zal je onthouden; en 3) Wat je zegt, zal niet worden vergeten door de mensen.

Soms zal je, als je met de oefening begint, je een druk rond je longen voelen en rond de schildklier. Dit is een tijdelijk effect. Later zal je je zeer jong voelen, zeer energiek en zeer opgetild. De actie van de tong, als het tegen je gehemelte tikt, veroorzaakt een stimulering van de centrale zenuw of het bovenste deel. Dit veroorzaakt weer dat de Thalamus uitscheidt en druppelt, en de epifyse gaat stralen en de hypofyse begint uit te scheiden. De energie op het Navel Punt zal naar beneden naar de onderkant van je ruggengraat stromen, en daarna helemaal naar boven, en weer heen en weer. Je zal een gevoel van enorme horizonten krijgen; ze noemen het verlichting.

Met dank aan de geweldige site: www.pinklotus.org


bottom of page