top of page

Koffie- en alcoholvrij het leven ervaren


Als je van de mat afstapt begint yoga pas, las ik ooit. En inderdaad, zo'n yogaopleiding doet wat met je. De opleiding bestaat uit 5 weekenden en een week in januari. En voor die week had ik bedacht om daar helemaal puur in te gaan en vanaf 1 januari van de koffie en de alcohol af te stappen. Geen schommelingen meer in mijn systeem. Pure it will be.

Maar na het eerste opleidingsweekend bedacht ik mij: wat weerhoudt me eigenlijk om nu te stoppen? Nou, logisch! Gezelligheid, gezelligheid, gezelligheid, gezelligheid, gezelligheid. Cappuccino in het café, wijntje bij het eten, biertjes op een feestje....

Maar is dat eigenlijk wel zo? Ben ik minder gezellig als ik een kopje thee drink? Ervaar ik de kroeg anders op een spa rood?

Ik ben eigenlijk wel benieuwd!

Ik ben nu 2 weken koffie- en alcoholloos. Dat gaf: hoofdpijn, onrust, soms een beetje leegte. En dat vond ik heel stom maar dat mag niet meer dus dan maar mokken... Oh nee: alles mag er zijn! Ja! Dat werkt!

Nu, na 2 weken voel ik me eigenlijk heel oké want: meer ontspannen, dieper slapen, rustiger. Het voelt ook alsof alles sterker binnenkomt: ervaringen, zintuiglijk.... Scherper, harder, intenser..... Zijn koffie/alcohol filters die het leven dempen? We gaan het meemaken.

Ook doen? ikpas.nl 30 dagen zonder alcohol. Kijken wat het met je doet.....

En dan nog een meditatie voor het vasthouden van de discipline op lange termijn:

Meditatie Vermogen tot Constante Zelf Discipline

Houding: Zit in Kleermakerszit, met een lichte Jalandhara Bandha. Houd de romp constant recht. Leun niet naar achteren of naar voren. Mudra: Breng de handen voor het lichaam ter hoogte van het Hart Centrum. Buig de vingers over de duimen als vuisten met de top van de duim tegen het kussentje onder de pink, indien mogelijk. Druk de vuisten tegen elkaar met de eerste kootjes van de top van de vingers, zodat de onderkant van de handpalmen elkaar raakt. Oog Positie: Kijk naar de top van de neus. Er is geen mantra, alleen het subtiele gevoel van de adem zelf. Adem: Begin het volgende vaste adempatroon: Adem diep in door de neus. Adem helemaal uit door de mond met getuite lippen. Adem vloeiend in door de getuite lippen van de mond. Adem uit door de neus.. Tijd: Ga hier 3 minuten mee door. Bouw het geleidelijk op tot 11 minuten. Bouw de meditatie op tot maximaal 22 minuten. Eindigen: Adem in en houd de adem vast als je beide handen uit strekt boven het hoofd. Adem uit en ga door met de strekking voor nog 2 ademhalingen. Ontspan.

Opmerking: Deze meditatie geeft je het vermogen om dat wat je werkelijk wilt, ook te doen. Wanneer we zelf de verantwoording nemen, dan kan de geest zich zelf vervullen, en kan je gelukkig worden.

bottom of page