top of page

Affirmeren (koekeperen)


Affirmeer jij wel eens? Van die positieve zinnen herhalen en er zelf in geloven?

Louise Hay is de koningin van het affirmeren en heeft daarover meerdere boeken geschreven. De bekendste is onderstaande. Hierin legt ze uit dat onze gedachten en overtuigingen over onszelf en over het leven vaak de oorzaak zijn van onze emotionele en lichamelijke problemen. Ze geeft manieren aan waarop we onze gedachten kunnen veranderen. En daardoor je leven. Met affirmeren dus.


Ik mag ook graag een affirmatie de lucht insturen. En ben ervan overtuigd dat het werkt. Zo hebben we een tijdje geleden besloten ons huis te koop te zetten omdat we goedkoper willen wonen. Sindsdien heb ik elke dag minstens 3 x geaffirmeerd:

Het huis was heel snel verkocht en nu wonen we in een superhuis.

Geliefde A. affirmeerde vrolijk mee. En inderdaad: binnen een week was ons huis verkocht. En ik vond het heel gewoon. Ik had het toch naar me toegedacht?

En dat nieuwe superhuis hadden we ook al gevonden….. alleen: er lag al een bod op. Wij boden hoger en toen moesten wachten… vol vertrouwen. En toen en toen en toen: was het huis al verkocht. Dat magische superhuis: niet voor ons. Van slag was ik.. Niks neutrale gebeurtenissen. Zwaar ruk allemaal.

En dat affirmeren werkt dus maar voor de helft.

Maar ergens van binnen weet ik het wel: ik wil te snel. Dat superhuis dat komt wel. Nu is het de kunst om in het nu te blijven. En te vertrouwen. Zoals Vera Helleman zegt: het leven ontvouwt zich toch wel.

Een meditatie om geduldiger te worden: De shabd kriya

De beste tijd om deze kriya te oefenen is ‘s avonds voor het slapen gaan. Bij regelmatig oefenen zal de slaap diep en ontspannen worden. Het zenuwstelsel krijgt de tijd om te herstellen. Deze onvolprezen meditatie biedt de mogelijkheid tot groei van de persoonlijkheid en geeft je een uitstraling. Deze uitstraling maakt je geduldig en dat is de eerste voorwaarde voor ware liefde. Wanneer je lief hebt ben je in staat om te geven en let je niet op de fouten van de ander. Je geeft warmte aan de ander, zoals de zon licht en warmte geeft aan alle mensen.

Hoe je deze kriya moet doen.

Ga in een gemakkelijke houding zitten met een rechte rug. Leg de handen in de schoot met de palmen naar boven, de rechterhand bovenop de linkerhand. De duimen liggen tegen elkaar en wijzen naar voren. Richt je aan dacht op het puntje van de neus, de oogleden zijn half gesloten. Adem in vier gedeelten in en laat binnen in je de mantra Sa - Ta - Na - Ma vibreren. Houd de adem vast en laat de mantra vier keer gedurende zestien tellen vibreren. Adem uit in twee gelijke delen en maak een geestelijke voorstelling van ‘Wahe Guru’. Ga hier vijftien tot tweeënzestig minuten mee door.


bottom of page