top of page

Swami Bami Salami


Swami Bami Salami Zo noemde ik deze goeroe toen ik nog niet naar zijn lezing was geweest. Nu spreek ik zijn naam eerbiedig en onberispelijk uit: Yogi Swami Jyothirmayah.

Deze meneer heeft geen gezin, geen bezit, geen huis… Hij reist de hele wereld over om het gedachtegoed van Art of Living te delen. Artofliving.org is een stichting opgericht door Sri Sri Ravi Sankar. Doel: een geweldloze en stressvrije samenleving na te streven, simpelweg door stress bij iedereen weg te nemen middels ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie. Deze stichting doet veel goeds voor de wereld.

Ik kan niet anders zeggen dan dat de afgezant van Sri Sri, die swami Bami dus, een vrolijke grapjurk is.

Fun was het woord. Vrolijkheid. Lachen. Hij vertelde dat het leven voor hem avontuur en blijheid is. En dat je niet altijd in de flow zit maar dat je je moeilijkheden als avontuur kunt zien. Dat mediteren de enige weg is, maar het mag speels, met een lach op je gezicht.

Dat het belangrijk is om te kiezen: een duidelijk ja of nee. Weet waar je staat. Dat je voor een groter doel moet gaan: niet frutten in de marge, zet jezelf in de wereld! Dat je minder zou moeten willen consumeren. Meer geluk zit in minder verlangen....

Ons werd gevraagd de persoon waar we het meeste moeite mee hadden voor de geest te halen. En diegene alle liefde toe te zenden en zijn/haar pijn te begrijpen. Compassie te voelen. Hier focusten we ons een aantal minuten op. Daarna vroeg Swami: voel je verschil? En ja, het was liever en zachter. De enige manier om de relaties met je "enemies" te helen is om in jezelf een verandering teweeg te brengen. Zelf iets anders te gaan voelen...

Nou, van die dingen. Altijd goed om naar dit soort activiteiten te gaan. Iets dringt altijd wel weer dieper door, wordt beter begrepen....

Oh ja, het was in het Academiegebouw. Wat een schoonheid. Daar alleen al wordt alles een beetje leuker en mooier van.


bottom of page